Tudomány zöldövezet

Szép lassan elnyeli a tenger a paradicsomi szigetországot

Klímavészhelyzetet hirdetett Vanuatu parlamentje – írja az AFP. Az alacsonyan fekvő szigetország miniszterelnöke szerint 1,2 milliárd dollárra lesz szükség, hogy enyhítsék az éghajlati átalakulás Vanuatura gyakorolt hatásait.

Bob Loughman Port Vilában, a parlament előtti felszólalásában azt mondta, az emelkedő tengerszint és a szélsőséges időjárás már most aránytalanul befolyásolja a Csendes-óceánt.

A miniszterelnök két pusztító trópusi ciklont és az elmúlt évtized súlyos aszályát külön kiemelte.

Loughman szerint a Föld már túlságosan forró és nem biztonságos. „Most vagyunk veszélyben, nem csak a jövőben leszünk” – tette hozzá. A parlament egyhangúlag támogatta az indítványt, amely több tucat más ország, köztük Nagy-Britannia, Kanada és a Fidzsi-szigetek hasonló nyilatkozatai után született meg.

Loughman úgy látja, Vanuatu feladata, hogy rábírja a felelős nemzeteket a szükséges lépések megtételére. Mint hozzáette, a vészhelyzet kifejezés használatával azt jelzik, hogy túl kell lépni a szokásos reformokon.

Peter Unger / Getty Images

Vanuatu kezdeményezte az ENSZ-nél, hogy a Nemzetközi Bíróság nyújtson védelmet a globális felmelegedéssel szemben a sebezhető országoknak. A vészhelyzet kihirdetése egyfajta nyomásgyakorlás a szavazás előtt.

A 300 ezres nemzet már tavaly bejelentette, hogy kikéri a bíróság jogi véleményét a klímaváltozással kapcsolatban. Bár az állásfoglalás nem lenne kötelező érvényű, Vanuatuban abban bíznak, hogy a vélemény generációkra meghatározhatná az éghajlati átalakulás okozta károkra és emberi jogi következményekre vonatkozó nemzetközi jogot.

Loughman azt is megerősítette, hogy országa elkötelezett a párizsi klímaegyezmény iránt. Úgy véli, 2030-ig legalább 1,2 milliárd dollárra lenne szüksége Vanuatunak, hogy alkalmazkodni tudjon a globális felmelegedéshez, illetve mérsékelni tudja annak hatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik