Tudomány zöldövezet

A szakértők sem értik, miért pusztulnak tömegesen a kaliforniai pelikánok

Nagy számban gyengülnek le, illetve pusztulnak el a barna gödények Kaliforniában – írja az AP News. A vadvédelmi hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogy mi állhat a helyzet hátterében.

A tengeri barna pelikánként is ismert faj védett az államban, az állatok fontos szerepet töltenek be a térség ökoszisztémájában. A Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Hivatal szerint május 13-a óta több száz példányt vettek fel dél- és közép-kaliforniai rehabilitációs intézményekbe. A madarakat lesoványodva, gyakran másodlagos sérülésekkel vagy törött szárnnyal fedezik fel.

Enrique Aguirre Aves / Getty Images

A tetemeken és a kezelt állatokon elvégzett vizsgálatok alapján a pelikánok éhezéshez köthető problémák miatt pusztulnak el. Betegségre vagy szokatlan parazitákra utaló nyomokat nem találtak.

A szakértők egyelőre nem értik, mi okozza a jelenséget.

A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy riasszák a hivatásosokat, ha beteg vagy sérült gödényre bukkannak. Arra is felszólították a helyieket, hogy ne érintkezzenek a madarakkal, és ne etessék őket.

A DDT nevű rovarirtó hatására a pelikánok tojáshéja elvékonyodik, ezt felismerve, 1970-ben vált védetté a barna gödény kaliforniai alfaja. A DDT betiltása után a madár helyzete sokat javult, 2009-ben pedig lekerült az amerikai veszélyeztetett állatok listájáról. Azóta csak állami szinten védik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik