Tudomány zöldövezet

Mérgezés ölhette meg a vemhes elefántot

Egy vemhes szumátrai elefánt tetemére bukkantak az indonéziai Riau tartomány egyik pálmaültetvényének közelében – írja az MTI. A gyanú szerint az állat mérgezés áldozata lett.

A szumátrai elefánt az ázsiai elefánt súlyosan veszélyeztetett alfaja, melynek már csak kevesebb mint 700 egyede él a szigeten. A biológiai természeti erőforrásokról és az ökoszisztémák védelméről szóló indonéz törvény védi az állatot.

Az elefánt tetemét szerdán találták meg helyi természetvédők, a hatóságok vizsgálják a halál körülményeit, de erős a gyanújuk, hogy az állat mérgezés áldozata lett.

Zulhusni Syukri, a Rimba Satwa csoport programigazgatója szerint a szervek, így a tüdő alakjának változásaiból úgy tűnik, hogy megégtek, feketék és vérben áznak. Fifin Arfina Jogasara, az állatot megtaláló másik szervezet, a Riau Natural Resources Conservation vezetője hozzátette, az állat szájából és végbélnyílásából is vér szivárog. Mint Syukri kiemelte, a hatóságok ananászt is találtak az elefánt gyomrában, noha ez a gyümölcs nem terem a területen. Ez szintén mérgezésre utal.

Handout / RIAU CONSERVATION OF NATURAL RESOURCES / AFP

Az indonéz erdészeti és környezetvédelmi minisztérium adatai alapján Szumátra elefántpopulációja a 2014-es 1300-ról 693-ra esett vissza tavaly, vagyis hét év alatt a felére csökkent. Az elmúlt 25 évben, nagyjából egy generáció alatt az állatok lehetséges élőhelyeik 69 százalékát vesztették el.

A szumátrai pálmaültetvények terjeszkedése konfliktusokhoz vezet az állatok és emberek között. „Az elefántok útvonalai közelében fekvő pálmaültetvények dolgozói gyakran kerülnek konfliktusba az állatokkal, mert megeszik a pálma gyümölcsét” – mondta Syukri. A szakértő hozzátette, az elmúlt három évben legalább hét szumátrai elefánt pusztult el Riau tartományban.

A szerdán megtalált állat nagyjából 25 éves lehetett. A boncoláskor kiderült, hogy vemhes volt, hamarosan világra hozta volna a borját. A tetemet a helyszínen temették el, miután a vizsgálatokhoz mintát vettek a májból, a bélfalból, a tüdőből és az ürülékből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik