Tudomány zöldövezet

A műanyagok a világ legeldugottabb helyeire is elérnek

A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál kutatók – írja az MTI. A szakértők arra jutottak, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroműanyagok.

A pénteken közzétett jelentés (Around the plastic world in 455 days) készítőinek 46 ezer kilométer hosszú, 455 napos útja Ausztrália nyugati partjainál kezdődött, megkerülték Dél-Amerikát, majd Ausztrália keleti partjaira tértek vissza, miközben 177 vízmintát gyűjtöttek. Kliti Grice, a projekt vezetője és a perthi Curtin Egyetem geokémikusa szerint a kiterjedt mintavétel különleges óceáni területek mikroműanyag-szennyezésének pontos mérését tette lehetővé.

„A világ óceánjainak olyan helyeit akartuk elérni, ahol korábban nem vettek mintát mikroműanyag után kutatva, hogy így globális képet kaphassunk a műanyagszennyezés eloszlásáról” – mondta Grice.

A mintákban járművek gumiabroncsából, pelletből, textilekből, építőanyagokból, kozmetikumokból és csomagolóanyagokból származó szemcséket találtak az óceán szinte minden területén.

A mikroműanyagok olyan parányi szemcsék, amelyek a műanyag bomlásával, aprózódásával jönnek létre.

Lisa Schaetzle / Getty Images

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) óceánokkal és a légkörrel foglalkozó osztályának egyik vizsgálata úgy becsülte, hogy 22,8 millió tonna mikroműanyag szennyezi a világ óceánjait. Ennek többsége az óceánok fenekén hever.

A mikroműanyagok pontos hatásait nem ismerjük, de sok kutató úgy véli, hogy veszélyesek a szervezetre. A szennyeződések a tápláléklánc révén a legkisebb állatoktól a halakon át az emberig mindenhol jelen vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik