Tudomány zöldövezet

A szokásosnál durvább idén az allergiaszezon

A Semmelweis Egyetem oldala szerint az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, ezért az allergiások súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak. A szezon idén korán és erősebben érkezett, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján pedig jelentősen megnövekedett a betegforgalom.

Dr. Kraxner Helga, a klinika adjunktusa szerint megszokott, hogy márciustól őszig az általános tünetek, azaz orrdugulás, vízszerű orrfolyás, rohamszerű tüsszögés, orr-, torok-, szem- vagy fülviszketés miatt sokan keresik fel a klinika ambulanciáját. Idén ugyanakkor az átlagosnál többen és súlyosabb tünetekkel jelentkeznek. Mint kiemelte, sokaknak komolyan romlott az életminősége az erős allergiaszezon hatására.

ProfessionalStudioImages / Getty Images

Dr. Kraxner Helga szerint súlyos alvászavar vagy múlni nem akaró fáradékonyság, illetve az allergia következtében kialakult elhúzódó vagy visszatérő kötőhártyagyulladás miatt is sokan fordulnak idén szakemberekhez.

A szokásosnál korábban jelentkező és erős tünetek hátterében az enyhe tél és a nagy szárazság állhat, ami megnöveli az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben.

Dr. Kraxner Helga kiemelte, a hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete: a gyakori hajmosás, a ruha- és ágyneműcsere, valamint a pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés segíthet a tünetek enyhítésében. „Érdemes emellett sós orrmosó folyadékot is használni, amely eltávolítja az orrnyálkahártyáról és a szem kötőhártyájáról az irritáns anyagokat és a pollent” – javasolja a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik