Tudomány zöldövezet

Teljes káosz jön az időjárásban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ragyogó idővel telt az elmúlt hét vége, bár vasárnap már elkezdtek „gyülekezni a felhők”, pontosabban a mediterrán térségből elkezdett magas nedvességtartalmú levegő áramlani térségünkbe, mintegy ízelítőként az előttünk álló napokból. Hétfőre egy sekély ciklon vette át az irányítást, ami nagyon is jellemző május első napjaira, mondhatnánk forgatókönyvszerű, ami történik.

A sekély ciklon nem egy karakterisztikus jelenség, így előre csak annyit lehet mondani, hogy sok helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Ott, ahol az úgynevezett összeáramlási zónák »létrejönnek«

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Meleg és viharokkal tűzdelt

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy rendkívül változékony lesz időjárásunk, amibe belefér a hosszan tartó „szürkeség”, vagyis a felhős idő, a napsütés, és valójában bárhol és bármikor számíthatunk csapadékra.

A hőmérsékletre nem lehet panaszunk, a csúcshőmérsékletek 21-23 fok körül alakulnak, és a hét vége felé, ahogy az eső esélye csökken, helyenként akár 26 fokot is mérhetünk. Visszatérve a csapadékra, a jelenlegi állás szerint

csütörtökön és pénteken várható a legtöbb zápor és zivatar, a szombat fordulópontnak ígérkezik, vasárnaptól pedig kissé szárazabb időben reménykedhetünk.

Figyelmeztetés és a vasárnapi változás

Ennél többet most még nemigen lehet mondani, a meteorológus arra figyelmeztet, hogy a felhőszakadásokból akár 30-40 milliméternyi víz is lezúdulhat nagyon rövid idő alatt, ami lokálisan problémákat okozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt – hétfőre hazánk északi megyéire, keddre az egész országra – a zivatarok miatt: „elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat”.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint vasárnaptól számíthatunk jelentősebb változásra. Ekkor nyugat felől egy anticiklon nyúlik a Kárpát-medence fölé, hatására szárazabbra fordul az idő, de egy-két zápor és zivatar persze ebben is benne van. A legpontosabb talán úgy fogalmazni, hogy országos szinten a vasárnap tűnik a hét legszárazabb napjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik