Tudomány zöldövezet

Veszélyes szúnyogokat keresnek Magyarországon

Ismét a lakosság segítségét kéri az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) az inváziós csípőszúnyogok terjedésének feltérképezésében – írja az MTI. Az ÖK 2019-ben indította el a Szúnyogmonitor projektjét, a szakértők idén is azt kérik a lakosságtól, hogy fokozottan figyeljék az inváziós csípőszúnyogokat, és ha ilyen fajt találnak, jelezzék azt a vonatkozó weboldalon leírtak szerint.

A citizen science projekt célja az emberre veszélyes kórokozókat is terjesztő inváziós csípőszúnyogfajok hazai terjedésének megismerése. A kezdeményezés többek között segíti a lakosságot a veszélyhelyzetek felmérésében, valamint támogatást nyújthat a megfelelő védelmi stratégiák kidolgozásához.

A három vizsgált faj, az ázsiai tigrisszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog opportunista, vagyis aktívan csípi az embert, a házi- és vadállatokat.

Ezzel állatról emberre terjeszthetnek olyan kórokozókat, amelyeket a hazai csípőszúnyogfajok nem hordoznak.

Rajat Mohanty / 500px / Getty Images

Egy veszélyes inváziós csípőszúnyog által terjesztett kórokozó magyarországi megtelepedésének feltétele, hogy a vektorokból, azaz jelen esetben az idegenhonos hordozó fajokból, nagy egyedszámú stabil populáció legyen jelen az országban. A Szúnyogmonitor egyik fő célja ezért az inváziós fajok hazai elterjedésének nyomon követése.

A programban a kutatók arra kérik a lakosságot, hogy a fogás helyének és idejének megjelölésével küldjék el a talált szúnyogot az ÖK vácrátóti telephelyére, vagy küldjenek egy fényképet a rovarról a szunyog@ecolres.hu e-mail címre, illetve használják a szúnyogok monitorozása céljából létrehozott MosquitoAlert magyar nyelvű telefonos alkalmazást. Az elektronikus és a postai levelekre a kutatók néhány napon belül, az applikáción keresztül beküldött adatokra kicsivel később adnak választ, de minden esetben visszajeleznek. Ha nem inváziós csípőszúnyogról van szó, akkor részletesen kifejtik, hogy a beküldött példány miben különbözik a keresett rovaroktól.

A kutatók 2021-ben 1160 szúnyogot kaptak, melyek közül 407 volt ázsiai tigrisszúnyog, 86 ázsiai bozótszúnyog, 54 pedig koreai szúnyog. Az ázsiai tigrisszúnyogot legtöbbször Budapestről és környékéről jelentették, de szórványosan a Dunántúlon is jelen volt. A legtöbb ázsiai bozótszúnyogot is Budapestről és környékéről jelezték, elszórtan azonban Nyugat-Magyarországon és az északi országrészben is találtak ilyen fajt. A legtöbb koreai szúnyogot Budapest mellett a fővárostól északkeleti irányban található településekről kapták, valamint elszórtan a nyugati országrészből jelentették őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik