Tudomány zöldövezet

Kapcsolat lehet a vörös dagály és az óceáni halálzónák között

Egy új tanulmány alapján amikor a vörös dagály kora nyáron kezdődik, és az ősz végéig kitart, nagyobb eséllyel alakulnak ki oxigénmentes területek, úgynevezett halálzónák az óceánban – írja a Phys.org. Ez az első alkalom, amikor a két jelenséget összekapcsolták Florida nyugati partjanál.

A vörös dagály a tengeri algák veszélyes virágzása, a jelenség már gyakorlatilag évente előfordul Florida nyugati részén. Az extrém virágzást a Karenia brevis nevű faj okozza, részben mert túl sok a tápanyag a vízben. Az algák vörösesre színezik az óceánt, és mérgeket állítanak elő, amelyek a természetre és az emberekre egyaránt károsak.

A halálzónákban sokszor tömegesen hullanak a tengeri állatok.

Brendan Turley, a Miami Egyetem, valamint az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) munkatársa szerint az események annyira pusztítóak, hogy bizonyos halfajoknál még a hal​​gazdálkodási döntéshozatalt segítő populációbecslésekbe is beépítik. A 2005-ös, oxigénhiánnyal társuló vörös dagály például a vörös csíkossügér állományának 30 százalékát irthatta ki. Egyes szakértők attól tartanak, hogy a klímaváltozás miatt egyre többször jelentkeznek majd veszélyes algavirágzások és halálzónák.

Kevin Schafer / Getty Images

Turley és társai 16 évnyi oceanográfiai adatot, köztük a hőmérsékletre, a sótartalomra és az oldott oxigén mennyiségére vonatkozó információt elemeztek. Az adatok a Floridától nyugatra fekvő területről származtak. Oxigénhiányos állapotot öt évben tudtak kimutatni, 2005-ben, 2014-ben és 2018-ban a jelenség vörös dagályokkal együtt jelentkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik