Tudomány zöldövezet

Annyi mocskot engedtek egy amerikai folyóba, hogy már megérinteni is veszélyes

A marylandi környezetvédelmi hivatal szerint alkalmatlan az ivásra, az úszásra vagy bármiféle emberi érintkezésre a Baltimore megyei Back River vize – írja a Phys.org a Baltimore Sunra hivatkozva.

A hatóságok azt tanácsolják, hogy érintkezés esetén az emberek amint lehet, szappannal mossanak kezet, ha pedig a folyó vize nyílt sebbe kerül, forduljanak orvoshoz.

Az elmúlt hónapokban környezetvédelmi csoportok aggodalmuknak adtak hangot, mivel a Back Riverben nem biztonságos baktériumszinteket mértek. A probléma hátterében egy helyi szennyvízkezelő telep áll.

Pawel Wewiorski / Getty Images

A Baltimore város tulajdonában álló létesítményben dolgozzák fel a térség szennyvizét. Állami ellenőrök és környezetvédelmi csoportok szerint a telepet nem működtetik megfelelően. Úgy tűnik, a létesítmény nem szűri ki a veszélyes baktériumokat. Múlt hónapban végül elrendelték, hogy az állam vegye át a várostól az üzemeltetést, miután a vizsgálatok alapján a helyzet egyre rosszabb lett. A hatóságok szerint ugyanakkor a felügyelők által a közelmúltban megfigyelt állítólagos szennyzívfoltok valójában algák voltak.

Ettől függetlenül múlt héten a Back River több pontján begyűjtött mintákban a baktériumok káros szintjét észlelték. A hatóságok végül egészségügyi felhívást adtak ki, melyet a folyónál több helyen ki is tábláztak. Alice Volpitta, a térség vízminőségét rendszeresen monitorozó Blue Water Baltimore munkatársa szerint az eset megmutatja, hogy miért fontos a víz ellenőrzése.

A folyó rengeteg esővizet vezet el, egyes figyelmeztetéseken pedig az ilyenkor megszokott módon azt írják, a víz különösen akkor szennyezett, amikor zavaros. Ez azt a benyomást keltheti, hogy a Back River egyébként biztonságos, amennyiben tisztának tűnik. Egyes vélemények szerint a táblákat pontosítani kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik