Tudomány zöldövezet

Csapdákban pusztultak el súlyosan veszélyeztetett tigrisek

Ken Griffiths / Getty Images
Ken Griffiths / Getty Images

Három súlyosan veszélyeztetett szumátrai tigris tetemére bukkantak vasárnap Indonézia nyugati részén – írja az AFP. Az állatok csapdába estek.

A szumátrai tigris a tigris egyik, Szumátra szigetén előforduló alfaja. Az állatokra óriási fenyegetést jelent az emberekkel való konfliktus és az élőhelyek pusztulása. Mára a becslések alapján csupán mintegy 400 példány maradt a természetben, az alfaj súlyosan veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Az indonéz erdészeti minisztérium szerint évente akár tíz tigrist is megölhetnek az emberek. A ragadozókat az orvvadászat is nagyban veszélyezteti, testrészeik után ugyanis komoly a kereslet a hagyományos kínai gyógyászatban, annak ellenére, hogy tudományos adatok nem igazolják az ilyen készítmények hatásosságát.

Az első két tetemet Aceh közelében, a sziget északi részén fedezték fel helyi természetvédők.

Az egyedek egymás mellett hevertek egy olajpálma-ültetvényen, lábuk acélhurokba akadt.

Néhány órával később, 500 méterrel távolabb egy harmadik, szintén csapdába esett tigris teteme is előkerült, ez már bomlásnak indult.

Handout / INDONESIAN POLICE / AFP

Hendra Sukmana helyi rendőrfőnök szerint a csapdák vaddisznóknak készülhettek. A hatóságok boncolást végeznek majd, hogy megbizonyosodjanak az állatok halálának okáról. Agus Arianto, az acehi természetvédelmi ügynökség feje elítélte az esetet. Mint hozzátette, ha kiderül, hogy szándékosan végeztek a tigrisekkel, akkor szigorú lépéseket fognak tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik