Tudomány zöldövezet

Megzavarhatja az elmét egy, a macskákban előforduló parazita

Vincent Paquin, a McGill Egyetem rezidense és kollégái új tanulmányukban egy ismert parazita pszichológiai hatásait vizsgálják – írja a ScienceAlert. A Toxoplasma gondii egy igen elterjedt egysejtű élősködő, amely hazánkban is jelen van. Egyes vizsgálatok alapján a parazita bizonyos esetekben képes súlyos hatást gyakorolni a fertőzöttek viselkedésére, és akár skizofréniát is előidézhet, más tanulmányok viszont cáfolták az ilyen elképzeléseket.

A T. gondii szennyezett vízzel és étellel, illetve a fertőzött macskák ürülékével való érintkezés révén érheti el az embert. Egy 1995-ös publikációban a szerzők azt írták, hogy a gyermekkori macskatartás felnőttkorra növeli a mentális zavarok kockázatát. Későbbi elemzésekkel nem sikerült megerősíteni a kapcsolatot.

A házi kedvencekbe a rágcsálók fogyasztásával juthat be a parazita, az állatok pedig csak az ezt követő néhány napban vagy hétben fertőzőek. Éppen ezért Paquinék úgy vélik, a T. gondiinak való potenciális kitettség észlelésében annak felmérése segíthet, hogy az adott macska vadászott-e rágcsálókra.

A kutatók szerint tehát önmagában a macskatartás nem jelent veszélyt, a rágcsálókkal érintkező macskák azonban már átadhatják a kórokozót. Ez magyarázatot adhat a korábbi tanulmányok ellentmondásos eredményeire.

Aleksandr Zubkov / Getty Images

A csapat mintegy 2200 montréali személy bevonásával tesztelte az elméletet. Felmérték többek között az alanyok esetleges pszichotikus élményeit, gyermekkori macskatartásukat, hogy gyakran költöztek-e, illetve hogy szenvedtek-e korábban fejsérülést.

Az eredmények alapján azoknál a férfiaknál, akiknek volt vadászó macskája, felnőtt korban valóban nőtt a pszichotikus élmények esélye.

Hasonló összefüggést nőknél nem észleltek. Azoknál, akiknek nem volt macskája, vagy az állat csak bent tartózkodott, nem emelkedett a kockázat. A veszélyt egyéb tényezők, így a dohányzás, a gyakori költözés és a fejsérülés is fokozta. Az élősködőn kívül ezek együttesen szintén befolyásolhatták a résztvevők mentális egészségét.

Érdemes kiemelni, hogy a vizsgálatnak megvoltak a maga korlátai, az alanyok például önbevallásos alapon számoltak be tapasztalataikról. A T. gondii hatásainak alaposabb megismeréséhez további kutatások szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik