Tudomány zöldövezet

Egy nap az űrben termeszthetnek kannabiszt

Elképzelhető, hogy egy nap a világűrben állítsák elő a marihuána hatóanyagait. Chris Hadfield egykori kanadai asztronauta a Futurismnak beszélt az űr és a kábítószerek kapcsolatáról.

Hadfield a Space Shuttle-lel és a Szojuzzal is repült már, és a szovjet Mir, illetve a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén is megfordult. A volt űrhajós szerint egyelőre túl nagy nehézséget jelentene a világűrben a szeres befolyásoltság. Az ISS-en vészhelyzet esetén a legénységnek kell cselekednie, a fogyasztás ezért különösen kockázatos lenne. Idővel ugyanakkor fokozódhat az emberi jelenlét a világűrben, ennek hatására pedig lazulhatnak a körülmények. Hadfield szerint ily módon megjelenhet az igény az alkohol vagy éppen a marihuána fogyasztására.

LEREXIS / Getty Images

A korábbi űrhajós tavaly csatlakozott a BioHarvest nevű biotechnológiai vállalat tanácsadóihoz. A cég évek óta foglalkozik kannabisszal, a vállalat olyan módszert dolgozott ki, amellyel trichómák hozhatóak létre. Ezek azok a mirigyes fedőszőrök, amelyek a kannabinoidokat állítják elő. A BioHarvest a folyamathoz bioreaktorokat használ, az eljárás a laboratóriumi húsok előállításához hasonlít, és jelentősen megkönnyítheti a termesztést. Augusztusban a vállalat bejelentette, hogy új technikát talált a több trichómából álló, stabil, korallszerű struktúrák létrehozására. A felfedezés forradalmasíthatja a marihuána termesztését.

Ilan Sobel, a BioHarvest vezérigazgatója kiemelte, egyelőre nincs szabályozva a szer az ISS-en. Sobel úgy gondolja, amint a kannabisz szövetségi szinten legális lesz az Egyesült Államokban, cége eljárása biológiatudományi szempontból áttörést hozhat a mikrogravitációs környezetben.

Az űr ugyanis remek környezetet adhat az orvosi kannabinoidok előállítására.

Sobel szerint a kisebb kannabinoidok sokkal nagyobb mennyiségben termeszthetők a világűrben, mint a Földön.

Érdemes kiemelni, hogy a kannabinoidok létrehozása mellett a vállalat mással is foglalkozik. A BioHarvest jelenleg azon dolgozik a Space Tango nevű startuppal, hogy bioreaktoraikkal értékes tápanyagokat tudjanak előállítani a jövő űrhajósai számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik