Tudomány zöldövezet

Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon, sikeresnek tűnik a kísérlet

A szúnyogok a bolygó legveszélyesebb állatai közé tartoznak, hiszen egyes fajaik hatékonyan képesek terjeszteni az olyan kórokozókat, mint amilyen a Zika-vírus vagy a maláriát okozó paraziták. Éppen ezért fontos feladat lenne, hogy hatékonyan és biztonságosan tudjuk szabályozni populációikat.

Nagyjából egy évvel ezelőtt egy különleges kísérlet kezdődött Florida Keysnél: a szakértők génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon. A kutatók a közelmúltban számoltak be a kísérlet első eredményeiről – írja az IFLScience. Nathan Rose, a vizsgálatot végző Oxitec biotechnológiai vállalat szabályozási vezetője szerint sikerült elérniük a kitűzött teljesítménycélokat.

A szakértők olyan hím egyiptomi csípőszúnyogokat engedtek szabadjára, amelyek egy, a nőstény utódokra nézve végzetes gént hordoztak. A faj a térségben invazívnak számít.

Rose szerint rovarjaik lárvaölő hatékonysága 100 százalékos volt.

Az Oxitec munkatársai több mint 22 ezer petét gyűjtöttek be. A génmódosítás másodlagos hatása a fluoreszkálás, így ha a kutatók világító lárvára bukkantak, tudták, hogy a példány hordozza a gént. Az érintett egyedeket tovább figyelték, a nőstények pedig mind elpusztultak, mielőtt kifejlődtek volna.

Joao Paulo Burini / Getty Images Az egyiptomi csípőszúnyog egy lárvája.

Bár az eredmények ígéretesek, még rengeteg munkára lesz szükség. Kiderült például, hogy a génmódosítás nem tartós, a halálos gén nagyjából három generáció alatt eltűnik.

Azt nem tudni, hogy a technikával mennyiben szabályozhatnák a populációkat, valamint a veszélyes kórokozók terjedését. Ennek felmérésére további kísérletek kellenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik