Tudomány

Hosszú távon nem garantálják a boldogabb életet az antidepresszánsok

d3sign / Getty Images
d3sign / Getty Images

Idővel az antidepresszánsok használata nem jár lényegesen jobb egészséggel összefüggő életminőséggel – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Összehasonlítva azokkal a depressziós emberekkel, akik nem szedik a gyógyszereket, hosszú távon az antidepresszánsok nem segítenek annyit az életminőség javításában, mint rövid távon. A PLOS ONE szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint bár a depresszió tüneteit csökkenteni tudják ezek a gyógyszerek,

hosszú távon az egészséggel összefüggő életminőséget nem javítják.

A kutatáshoz egy 2005-2015 között futó amerikai adatgyűjtést vettek alapul, ahol az alanyoknál a depresszió előfordulását is rögzítették. A vizsgálat időtartama alatt évente átlagosan 17,47 millió felnőtt betegnél diagnosztizáltak depressziót kétéves követés mellett, 57,6%-uk részesült antidepresszáns kezelésben.

Az antidepresszánsok szedése járt az egészséggel összefüggő életminőség néhány aspektusának javulásával. Ha azonban ezt a pozitív változást összehasonlítjuk a depresszióval diagnosztizált, de antidepresszánsokat nem szedő emberek csoportjában bekövetkezett változással, nem volt statisztikailag szignifikáns összefüggés az antidepresszánsok között sem a fizikai, sem a mentális síkon. Más szóval, az életminőség változása az antidepresszánsokat szedők körében két éven keresztül nem különbözött szignifikánsan a gyógyszert nem szedők körében tapasztalttól.

A kutatás nem tudta külön elemezni a depresszió altípusait, sem megkülönböztetni az eseteket súlyosságuk szerint. A szerzők szerint a jövőbeni tanulmányoknak meg kell vizsgálniuk az antidepresszánsokkal kombinált nem gyógyszeres beavatkozások alkalmazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik