Tudomány koronavírus

Komoly mentális problémákat okozott a COVID-19

Basak Gurbuz Derman / Getty Images
Basak Gurbuz Derman / Getty Images

Elkészült az első átfogó, globális kutatás arra, hogy milyen mentális hatásokkal volt az emberekre a koronavírus-járvány. 2020-ban komolyan megemelkedett a szorongási rendellenességgel és depresszióval élők száma világszerte, a nők és a fiatalok voltak a legnagyobb veszélyben a mentális problémákkal kapcsolatban – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. A The Lancet tudományos folyóiratban megjelent szakcikk szerint 2020-ban

a súlyos depressziós rendellenességek előfordulása 28 százalékkal, a szorongásos zavarok aránya 26 százalékkal nőtt. 

A problémák a nőket jobban érintették, mint a férfiakat, és a fiatalokat is inkább sújtották, mint az időseket. Azokban az országokban nőtt a legnagyobb mértékben a súlyos depressziós rendellenességek és a szorongásos zavarok előfordulása, ahol a COVID-19 fertőzések aránya magas volt, és az emberek mozgása jelentősen csökkent olyan intézkedések következményeként, mint a lezárások és az iskolák bezárása.

A kutatók kijelentették: az eredményeik egyértelműen azt mutatják, hogy mennyire fontos a mentális betegségek kezelésére szakosodott orvosi rendszer erősítése. Még a járvány előtt is tapasztalható volt, hogy ezek a szektorok igen gyengék, a COVID-19 közben és után azonban nagyobb szükség lesz rájuk, mint korábban.

Elva Etienne / Getty Images

Ez az első olyan kutatás, amely globálisan vizsgálja a depresszió és a szorongás alakulását a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, a korábbi tanulmányok csak lokális elemzéseket végeztek. A nemzetközi kutatócsapat 204 országot elemzett nem, életkor és lakhely szerint.

A járvány nélkül a modellbecslések szerint 2020-ban világszerte 193 millió súlyos depressziós (2471 eset 100 000 lakosra vetítve) lett volna világszerte. Az elemzés azonban azt mutatja, hogy a járvány alatt most 2020-ban 246 millió eset (3 153 /100 000) volt, ez 28 százalékos növekedést jelentett (további 53 millió eset). A pluszban megjelenő esetek közül több mint 35 millió érintett nőket, míg férfiakat „csak” közel 18 millió.

A modellbecslések szerint 2020-ban 298 millió szorongásos betegséggel élő ember (3825 /100 000 lakos) lett volna globálisan, ha a járvány nem következik be. Az elemzés viszont azt mutatja, hogy 2020-ban így 374 millió esetet (4 802 /100 000) regisztráltak, ami 26 százalékos növekedést jelent (további 76 millió eset). A plusz esetek közül csaknem 52 millió volt nőket érintett, míg férfiakat körülbelül 24 millió.

A metaanalízis azt találta, hogy az emberek mozgását globálisan korlátozták a járvány miatt, ez pedig rányomta a bélyegét a mentális egészségre – éppen ezért elmondható, hogy a legrosszabb ott a helyzet, ahol súlyosan volt jelen a járvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik