Tudomány

Az ukránok szerint radioaktív szuveníreket vittek magukkal az orosz katonák Csernobilból

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Úgy tűnik, vihettek magukkal némi szuvenírt az orosz katonák Csernobilból, a baj csak az, hogy ezek a tárgyak erősen radioaktívak, ezért nem tanácsos őket élő szervezethez közel őrizgetni – írja a Vice. Az ukrán kormány szerint az orosz csapatok radioaktív anyagokat zsákmányoltak két csernobili laboratóriumból is, amikor március végén kivonultak a területről.

A csernobili zóna kezeléséért felelős állami hivatal szerint a megszálló oroszok 133 sugárszennyezett eszközt loptak el, amelyek összesen 7 millió becquerel radioaktív aktivitást mutatnak. Még ennek a töredéke is halálos lehet, ha nem megfelelő módon kezelik – és kicsi az esély arra, hogy az orosz katonák értenek az ilyesmihez, tekintve, hogy az erősen radioaktív erdőben is ástak lőállásokat.

Kapcsolódó
Videó: felásták az orosz katonák a csernobili radioaktív erdőt
Valószínűleg nagyobb mennyiségű sugárszennyezett port sikerült belélegezniük.

Az orosz csapatok március 31-én vonultak vissza a helyszínről, de csak azután, hogy megrongáltak két laboratóriumot is. Ezeket az ukránok szeirnt radioaktív anyagok hatásának vizsgálatára hozták létre. Az ukrajnai hivatal szerint számítógépeket, irodai berendezéseket vittek el az oroszok, valamint laboratóriumi berendezéseket, mérőeszközöket tettek tönkre. Egyelőre nincs arról információ, hogy a radioaktív eszközök hol lehetnek, és pontosan ki vitte el őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik