Tudomány koronavírus

Oltottan is nagyobb az esélye a koronavírus-fertőzésnek a pszichiátriai betegeknél

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A JAMA Network Open szakfolyóiratban megjelent tanulmány alátámasztja azt, amit korábbi kutatások találtak a koronavírus-fertőzés és a pszichiátriai problémák kapcsolatáról. Amerikai kutatók megvizsgálták, mekkora az esélye az áttöréses fertőzéseknek a pszichiátriai diagnózissal rendelkező embereknél, és azt találták, hogy

hajlamosabbak az oltások ellenére is elkapni a koronavírust, mint azok, akik nem rendelkeznek ilyen diagnózissal.

A szakértők azokat vizsgálták, akik legalább egy koronavírus-oltással rendelkeztek, és nem volt korábbi koronavírus-fertőzésük. Így fontos megjegyezni, hogy ebben az értelemben áttöréses fertőzésnek minősül az is, amikor nem a teljes oltási sor, hanem csak egy oltás ellenére történik a fertőzés.

A 263 697 ember adatait elemző kutatás során kiderült: a pszichológiai rendellenességgel diagnosztizált emberek 14,8 százaléka szenvedett el áttöréses fertőzést. Bármely pszichiátriai rendellenesség diagnózisa az áttöréses fertőzések megnövekedett előfordulásával járt, mind a lehetséges zavaró tényezőkhöz igazított, mind az orvosi társbetegségekre és a dohányzásra kiegészített modellekben. A legmagasabb relatív kockázatot az alkalmazkodási zavarok és a szerhasználati zavarok esetében figyelték meg a kutatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik