Tech koronavírus

Kamu Trump-hirdetés vette rá az embereket az oltásra

SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Politológusok és közgazdászok kamu videót töltöttek fel Youtube-ra, amelyen Donald Trump volt amerikai elnök a koronavírus elleni védőoltás felvételére buzdítja az embereket. Mivel Trump szavazótáborának jelentős része vakcinaszkeptikus volt, az amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hat-e a meggyőzés azokra, akik eddig nem adatták be maguknak az oltást – írja a Science.

A kísérletet azok a felmérések ihlették, amelyek szerint a koronavírus-vakcinával szembeni hezitálás nagyobb az Egyesült Államok azon régióiban, ahol a 2020-as elnökválasztáson Donald Trumpra szavaztak többen. Ez a jelenség sok közegészségügyi szakértőt késztetett arra, hogy olyan közszereplőket keressenek, akik képesek lehetnek befolyásolni ezeket a hezitáló embereket a koronavírus-oltás felvételére. Négy amerikai egyetem kutatói fogtak össze, hogy 2021 nyarán megkérdezzenek 387 oltatlan republikánust, hogy az öt felkínált forrás közül kiben bíznának meg leginkább az oltással kapcsolatban.

Donald Trump állt a lista élén, a válaszadók mintegy 40%-a azt mondta, hogy „nagyon bízik” Trumpban, amikor az oltásokkal kapcsolatos tanácsokról van szó. Mindössze 23% fejezte ki bizalmát saját orvosa iránt, 11% Anthony Fauci vagy a tudományos közösség iránt, 8% pedig Joe Biden elnökben bízik.

A kutatócsapat egy 30 másodperces, az oltást népszerűsítő YouTube-videót készített, amelyben látszólag Trump ad interjút a Fox News-nak. A szakértők ezután tanulmányt készítettek a videó hatásának felmérésére. A kutatók közel 100 000 dollárt költöttek arra, hogy a Google Ads elhelyezze a YouTube-hirdetést telefonok, tévék, táblagépek és számítógépek képernyőjén az Egyesült Államok 1083 megyéjében, ahol a felnőttek kevesebb mint 50%-a oltotta be magát. További 1085 hasonló megye szolgált kontrollcsoportként. A hirdetés 2 hétig futott 2021 októberében. Az algoritmus a Google keresései alapján helyezte el a hirdetést, és kiderült, hogy a Fox News csatorna gyakrabban adott otthont a hirdetésnek, mint bármely más webhely. A kontrollmegyékhez képest 104 036 fővel több ember kapta meg az első oltását azokon a területeken, ahol terjesztették a hirdetést, ami statisztikailag szignifikáns különbség.

A kutatók megjegyzik, hogy a beavatkozás költsége oltott személyenként alig 1 dollárra rúgott. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy az egészségügyi információknak olyan személyektől kell származniuk, akikben bíznak az emberek. Ez területenként teljesen eltérő is lehet.

A bővebb elemzés alapján azonban elmondható, hogy nem minden megyében volt meggyőző Trump beszéde: több olyan terület is volt, ahol Trump 70 százalékos támogatottságú volt, és a vakcinációs arányok nem ugrottak meg, míg máshol, ahol kisebb népszerűségnek örvendett, többen oltatták be magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik