Tudomány koronavírus

Ritkán jelentkezik szívduzzanat koronavírus-oltás után

Money SHARMA / AFP
Money SHARMA / AFP

Több mint 11, összesen több mint 395 millió COVID-19 vakcinaadagot lefedő tanulmány elemzése azt mutatja, hogy a szívduzzanat (myopericarditis) kockázata a COVID-19 elleni védőoltást követően hasonló vagy alacsonyabb, mint a nem koronavírus elleni vakcináció után – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. A The Lancet Respiratory Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a COVID-19 elleni oltást követően a myopericarditis előfordulása 18 eset/millió vakcinaadag volt, szemben a nem COVID-19 elleni oltások, például az influenza elleni vakcinák 56 esetével.

A myopericarditis magasabb kockázati tényezői közé tartozott a 30 év alatti életkor (40,9 eset/millió adag), a férfi nem (23 eset/millió adag), az mRNS-oltás (22,6 eset/millió adag) és a második adag oltás ( 31,1 eset/millió adag). A kutatók kiemelték, hogy

a vakcinázás előnyei messze meghaladják ennek a ritka nemkívánatos eseménynek a kockázatát.

A myopericarditis olyan állapot, amely a szívizom gyulladását és egyes esetekben súlyos maradandó szívkárosodást okoz. Leggyakrabban vírusok okozzák, de ritka esetekben védőoltás után is előfordulhat. MRNS-alapú COVID-19 oltást követően egyes esetekben myopericarditisről számoltak be, különösen serdülőknél és fiatal felnőtteknél jelentkezett. Ennek a tanulmánynak az volt a célja, hogy meghatározza: a jelentéstétel növekedése az előfordulási gyakoriság valódi növekedésének vagy a jobb jelentési rendszereknek és a visszahívási torzításnak köszönhető-e.

A szerzők a vizsgálat után egy külön elemzést végeztek, hogy összefüggésbe hozhassák az eredményeket a COVID-19 fertőzést követő myopericarditis kockázatával. A koronavírus miatt kórházba került 2,5 millió beteg közül 1,1%-nak volt myopericarditise. Bár ezek az adatok egyfajta referenciakeretet adnak, a szerzők megjegyzik, hogy az eredmények nem hasonlíthatók közvetlenül össze a COVID-19 elleni oltást követő myopericarditises esetek számával a különböző mérési módszerek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik