Tudomány koronavírus

Akár három nap alatt gyógyíthatja a Covidot a molnupiravir

Ziad Ahmed / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Ziad Ahmed / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A molnupiravir az egyik legígéretesebb antivirális szer jelenleg koronavírus-fertőzés ellen, annak ellenére, hogy az első kutatási adatok nem voltak túl biztatók a hatásosságot illetően (a Merck saját kutatási eredményei szerint csupán 30 százalékban kerülhető el a kórházba kerülés az ötnapos kezelés következtében). Egy friss kutatás azonban mégis jó híreket hozott: az eredmények azt mutatják, hogy a molnupiravir segít a vírusterhelés csökkentésében, és akár már három napnyi kezelés után PCR-negatív leletet eredményezhet.

Kapcsolódó
Hatékony az egyik amerikai Covid-gyógyszer, a másik az újabb mutációk miatt aggályos lehet
A Pfizer tablettái hatékonyak, de más gyógyszerekkel együtt vigyázni kell velük. A Merck molnupiravirja kevésbé hatásos, és a további mutációk kialakulása szempontjából is nyugtalanítja a szakértőt.

Az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszusán bemutatandó, a kongresszus szakértői által lektorált, de még publikálásra be nem nyújtott tanulmány a MOVe-OUT kutatás eredményeit elemezte, amelyben 92  molnupiravirral kezelt és 96 placebót kapó koronavírusos beteg PCR-eredményeit elemezték. Az amerikai kutatók a betegektől az első napon, a 3. és 5. napon, majd a 10., 15. és 29. napon vettek mintát. A molnupiravirral kezelt csoportból három nap után már egyik betegnél sem volt kimutatható a koronavírus jelenléte, míg a placebo-csoportból 21,8 százaléknak még mindig pozitív lett a tesztje. Az ötödik napon a placebósoknak 2,2 százaléka volt még mindig koronavírusos,

a tizedik napra azonban mindannyian meggyógyultak.

A kutatást végző szakértők szerint a MOVe-OUT virológiai eredményadatainak ez az elemzése megerősíti azokat a korábbi megfigyeléseket, amelyek azt mutatják, hogy a napi kétszeri 800 mg molnupiravirral végzett 5 napos kezelés a vírus gyorsabb kiürülését eredményezi a placebo-csoporthoz képest. A tanulmány a kutatók szerint további bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a molnupiravir segít a fertőzötteknek gyorsabban megszabadulni a SARS-CoV-2-től, és alátámasztja a MOVe-OUT korábbi eredményeit, miszerint a molnupiravir csökkentheti a súlyos betegséggé való progresszió kockázatát.

Kérdés persze, hogy ezek az eredmények mennyire befolyásolják a molnupiravirral kapcsolatban felvetett kételyeket – erről valószínűleg később több adatunk lesz majd. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a résztvevőszám a kutatásnál nem túl magas, és azt sem tudni, hogy az alanyoknál milyen súlyos volt a koronavírus-fertőzés mértéke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik