Tudomány koronavírus

Megnézték, van-e kapcsolat a születési rendellenességek és a koronavírus-oltás között

Kirill Braga / Sputnik / Sputnik via AFP
Kirill Braga / Sputnik / Sputnik via AFP

A JAMA Pediatrics szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint nem növeli a születési rendellenességek kockázatát a koronavírus-vakcina – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A Northwestern University szakértői ultrahangvizsgálatok széles skáláját elemezték, hogy megtudják, az mRNS-vakcinák és az Egyesült Államokban engedélyezett adenovírus-vakcina van-e hatással a születési rendellenességekre. Nem találtak ilyen kapcsolatot.

Az Egyesült Államokban a születési rendellenességgel születő babák aránya 3-5 százalék – ezek azok a gyerekek, akik úgynevezett komoly magzati strukturális anomáliákkal rendelkeznek, például a szívük nem fejlődött ki megfelelően, vagy a gerincük nem záródott össze.

Ezek a típusú rendellenességek a csecsemőhalandóság növekedéshez járulnak hozzá. 

A kutatók a CDC (az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) adataira támaszkodtak, és kortárs kontrollokat használtak – olyan jelenleg terhes nőket, akik úgy döntöttek, hogy nem kapnak védőoltást, vagy nem kaptak védőoltást azon az időszakon belül, amelyet a tudósok a születési rendellenességek biológiai kockázatának nyilvánítottak (30 nappal a fogantatás előtt a 14 hetes terhességig). A tanulmányhoz összesen 3156 elektromos leletet vizsgáltak át, közülük 2622 kapott legalább egy, és 1149 fő két vakcinát. A leleteket 2021-ben vették le, így a teljes vakcináció még lehetett kétoltásos.

Kapcsolódó
Megvizsgálták, okoz-e koraszülést a koronavírus-vakcina
Sok terhes nő fél a koronavírus elleni oltástól.

A  kutatók megállapították, hogy nem növelte a születési rendellenességek számát a koronavírus-oltás, és azt is megjegyezték, hogy az eredmények azt mutatják: ezek a vakcinák biztonságosak a terhes nők számára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik