Tudomány

Fotókon a jégbe fagyott váci barackfák

Ebben az időszakban a tavaszi fagy jelenti a már virágzó gyümölcsfákra a legnagyobb fenyegetést. Nagyon enyhe mínuszokat sokuk még elvisel, de -2 fok alatt rohamosan csökken túlélésük esélye, ezzel együtt pedig gyümölcshozam. A gazdák és kerttulajdonosok ilyenkor változatos módszerekkel próbálják védeni a fákat, az egyik ilyen, amikor jéggel harcolnak a jég ellen.

Az Időkép.hu egyik munkatársa látványos fotókat osztott meg arról, hogyan óvta barackfáit vastag jégtakaróval az éjszakai fagyok ellen Vácon.

Időkép.hu

Látványnak szokatlan, de működik, a jég ugyanis szigetelőrétegként funkcionált és nem engedte, hogy a komolyabb fagy kárt tegyen a virágokban. Sőt, az egyik leghatékonyabb eljárás az úgynevezett korona fölötti fagyvédelmi öntözés, nagyüzemi körülmények között felülről „vízágyús” szórófejekkel öntözik, és jéggel borítják be tetőtől talpig a fákat.

A víz megfagyása hőtermeléssel jár, a módszer -5, -7 fokig képes megvédeni a virágot és a termést, cserébe viszont hektáronként és óránként 40–50 tonna vizet használ – itt írtunk erről bővebben. És amint a váci fotókon is jól látszik, a reggeli napsütés hatására a virágok sértetlenül bújtak elő a jég alól.

Időkép.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik