Tudomány

Ezért esett a hó a választás napján

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Több mint egy hónapja a szélsőségek uralják időjárásunkat, kora tavasszal a tél és a nyár váltogatja egymást minden átmenet nélkül. A múlt hét szerdán a napi csúcshőmérséklet már több helyen elérte a 25 Celsius-fokot, ami definíció szerint nyári napot jelent, hétvégén pedig hazánk jó részén havazott, éjszakánként pedig fagypont alá süllyedt a hőmérséklet.

Mi hozta ránk az áprilisi hideget néhol annyi hóval, amit télen is alig láttunk? Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdeztük.

Észak és dél harca

A választ érdemes ismét a meridionalitásnál kezdeni, ami észak-déli irányú áramlást jelent. Mint egy óriási hullám, aminek „csúcsán” déli meleg tör északnak, „völgyében” pedig északi hideg áramlik déli irányba. A hullám gyorsan áthelyeződhet, amplitúdója is széles keretek között változik, ezért kiszámíthatatlan, extrém időjárást okoz, és egyik napról a másikra vált a két szélsőség között.

A meridionalitást a sarkvidék és az Egyenlítőhöz közeli területek hőkülönbsége, pontosabban ennek kiegyenlítődése generálja, a klímaváltozással egyre gyakoribbá és erősebbé válik. Ami ebből az elmúlt napokat érinti: nagyjából egy hét alatt megjártuk az észak-déli áramlás mindkét „bugyrát”. Múlt szerdán még intenzív déli légtömegek érkeztek fölénk, majd a hétvégére az áramlás északira váltott.

A hullámvasútnak még koránt sincs vége, hétfőn újabb melegedés kezdődött, szerdára pedig úgy érezhetjük, mintha ismét nyár lenne. Aztán megint lehűlés jön…

– jegyzi meg Molnár László.

Extrém áprilisi havazás

Közelebbről tekintve az eseményeket, a múlt hét közepén egy anticiklonnak köszönhettük az afrikai meleget, amely azonban két, egymást követő hidegfront hatására összeomlott. Ez megadta a lehetőséget egy északkeleten és egy délnyugaton örvénylő ciklon összekapcsolódására Nyugat-Európa felett.

Először a nyugati területekre zúdult a hideg, miközben az „egyesült” ciklon kelet felé mozdult. Ettől április 1-jén nálunk már hűvösre, csapadékosra fordult az idő, de még eső esett és nem voltak mínuszok. Bolondok napja rendkívül extrémre sikeredett, a nyárra jellemző zivatarláncok alakultak ki, az ország nyugati és keleti széle között 16 fokos hőmérsékleti különbség állt elő.

A ciklon tengelye szombatra ért fölénk, hátoldalán pedig betört az északkeleti hideg, ez okozta az extrémnek számító havazást, és az átlagtól jó 5-7 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet.

Szerdára azonban az egészet elfelejthetjük, mintha a múlt heti nyárba csöppennénk vissza, de ez sem tart sokáig: a hétvégét ismét hidegfront teszi kellemetlenné – a várható időjárásról itt írtunk részletesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik