Tudomány

Hétvégére megint elromlik az idő

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A hétvége időjárására egy felettünk áthaladó, erőteljes ciklon nyomta rá a bélyegét: hátoldalán hideg légtömegeket „szívott be”, az eső havazásra váltott, éjszakára visszatértek a mínuszok. Ha meg is esik az ilyen olykor-olykor, az átlagnál jó 5-7 fokkal hűvösebb és az áprilisi havazás mindenképpen extrém időjárási jelenségnek számít. A szélsőségek pedig folytatódnak:

Jelenleg egy brutális melegedés kezdetén vagyunk, egy hétvégén várható »intermezzo« után a jövő hét közepén 23-28 fokig emelkedhet a hőmérséklet

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hűvösebb hétvége

A havat hozó ciklon délkeleti irányban elhagyta térségünket, a hőmérséklet ugrásszerűen emelkedik, hétfőn és kedden 13-18 fokos csúcshőmérsékletekkel. Egy Észak-Európa felett tanyázó ciklon szállít fölénk enyhe légtömegeket, szerdán már 20 fok feletti értékeket is mérhetünk, eső nem várható.

A ciklonnak köszönhetően nyugat-kelet irány, úgynevezett zonális áramlás alakul ki, ami nagyjából péntekig gondoskodik a több fokkal átlag feletti, enyhe, esőmentes időről. Hét közepén a legmelegebb órákban országszerte 15-20, 16-21 fokot mérhetünk.

Szombaton aztán egy hidegfront veti vissza a hőmérsékletet, és hozhat több-kevesebb csapadékot.

Havazásra most azért nem kell számítani, a levegő 9-14, 10-15 fokra hűl, miközben gyenge csapadék több helyen előfordulhat, a legnagyobb eséllyel az ország északkeleti és délnyugati részén.

Extrém melegedés

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint aztán a jövő héten ismét meridionálisra (észak-déli irányúra) vált az áramlás, térségünkbe afrikai légtömegek okoznak extrém felmelegedést.

Az Atlanti-óceán felett ugyanis komoly hidegleszakadás várható, ilyenkor hazánkat a meridionalitás déli, „felszálló” ága érinti, a hét közepén jelen állás szerint 23-28 fok is lehet.

A folytatás egyelőre nem látszik olyan tisztán, hogy abból komolyabb következtetéseket lehessen levonni. Ami biztos, hogy marad a hullámvasút, vagyis áprilisban számíthatunk még erős lehűlésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik