Tudomány zöldövezet

Bíróság védte meg egy majom jogait Ecuadorban

Bíróság mondta ki Ecuadorban, hogy megsértették egy majom jogait – írja a ScienceAlert. Egy februári ítélet mérföldkőnek számít az ország természetjogainak történetében, megemelve az állatok jogi státuszát.

A döntés hátterében egy Estrellita nevű gyapjasmajom esete áll. Miután az egyedet illegálisan befogták, a nőstény egy hónaposan egy Ana Beatriz Burbano Proaño nevű nőhöz, illetve családjához került. Estrellita 18 éves koráig velük maradt, ez idő alatt megtanult gesztusok és hangok segítségével kommunikálni az emberekkel, és átvette a család bizonyos szokásait. A példányt végül elszállították a helyi hatóságok, és egy hónapon belül egy állatkertben pusztult el, miután hirtelen szív- és légzésleállást szenvedett.

Halála előtt Burbano pert indított, hogy visszaszerezze a majmot. A nő azzal érvelt, hogy Estrellitát bizonyosan óriási stressz éri, hiszen mindentől elszakadt, ami ismerős volt számára.

Kevin Schafer / Getty Images

Az ügyben a gyapjasmajmok kognitív és szociális összetettségére vonatkozó tudományos bizonyítékokra támaszkodtak. Az érvelés alapján a nősténynek legalább a testi szabadsághoz való jog kijárt, a hatóságoknak pedig a konkrét körülményeket vizsgálva kellett volna megvédenie Estrellita érdekeit.

A bíróság végül arra jutott, hogy Burbano és a hatóságok is megsértették a majom jogait.

A nőnek nem lett volna szabad kiszakítania környezetéből az állatot, a hatóságoknak pedig figyelembe kellett volna venniük a példány specifikus igényeit. A bíróság új jogszabály kidolgozását is javasolta, hogy a jövőben jobban érvényesíteni lehessen az állatok érdekeit.

2008-ban Ecuador lett az első állam, ahol alkotmányos szinten ismerték el a természet jogait. Tavaly már született egy mérföldkőnek számító döntés, amely alapján egy védett köderdőben bányászatot folytatva sértették meg ezeket a jogokat. Bár a természetet a világ számos országában védik, Ecuadorban a jogok alkotmányos szintűek. Ennek ellenére az országban az állatok és az emberek nem egyenlőek, a megfelelő törvényeket betartva vadászni például továbbra is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik