Tudomány

Orosz katonák elpusztíthattak egy csernobili sugárzásmérő laboratóriumot

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Ukrán értesülések szerint az orosz katonák kilőtték a csernobili sugárzásmérő laboratóriumot – írja a CNN. Az elpusztított állomás a radioaktív hulladék sugárzását mérte. A világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának helyszíne az orosz invázió első hetében került orosz kézre. Sokan aggódni kezdtek, hogy a zónán belül megsérülhetnek a nukleáris tárolók, vagy akár a már nem működő erőmű is.

Egy ukrán kormányhivatal szerint a laboratórium része volt annak az Európai Unió által finanszírozott kísérletnek, amely a radioaktív hulladékok kezelésének javítására irányult a hulladékminták, valamint a hulladékok elhelyezéséhez használt csomagolások helyszíni elemzése révén.

A kormányhivatal arról is beszámolt, hogy radionuklid-mintákat is elvittek a laborból.

Ezek instabil atomok, amelyek magas szintű sugárzást bocsáthatnak ki. A hatóságok remélik, hogy Oroszország a mintákat arra fogja használni, hogy „saját magának, és ne a civilizált világnak ártson”.

Ez a legújabb a Csernobillal kapcsolatos potenciális problémák sorában: Ukrajna kormánya kedden több tűzesetre figyelmeztetett az erőmű közelében, amelyeket valószínűleg orosz tüzérség munkája váltott ki. Az erőmű elfoglalása idején a területen dolgozóknak pedig csak a közelmúltban volt lehetőségük hazamenni, három héttel azután, hogy munkába álltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik