Tech

Aggódnak a szakértők a csernobili események miatt

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ, angol rövidítés szerint IAEA) főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt – írja az MTI a Daily Mailre hivatkozva. Sajtóhírek alapján a szervezet vezetői szerdán Bécsben tanácskoznak a konfliktus nukleáris létesítményekre gyakorolt hatásairól.

Rafael Grossi szerint bármely, az ukrán nukleáris létesítményeket érő baleset közegészségügyi és környezeti szempontból is igen veszélyes lenne.

Grossi kiemelte a csernobili atomerőmű esetét, a telepet csütörtökön foglalták el az orosz csapatok. Nem sokkal később az ukrán nukleáris ügynökség arról tájékoztatott, hogy megnövekedett a sugárzás az erőműnél, hozzátéve, hogy a harcok és a megszállás miatt nem lehet kideríteni, mi áll a jelenség hátterében. Arról, hogy az oroszok miért szállhatták meg Csernobilt, itt írtunk bővebben.

Grossi arra is felhívta a figyelmet, hogy értesülései szerint az orosz erők közelednek a kelet-ukrajnai Zaporizzsja erőműve felé, közleményben pedig leszögezte, hogy az itt lévő hat reaktor egyelőre biztonságban van. A létesítmény bekötőútját több száz munkás és helyi lakos blokkolta. Az orosz védelmi minisztérium a múlt héten azt közölte, hogy az orosz csapatok bevették az atomerőmű körüli területet és magát a létesítményt is, ezt viszont az ukrán források cáfolták.

Ukrajnában négy atomerőmű található, ezek az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítják. A zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában.

Szombaton az orosz csapatok Harkiv városánál megrongálták egy nukleárishulladék-tároló elektromos transzformátorát, vasárnap pedig az ukrán nukleáris hatóságok azt közölték, hogy rakéták találtak el egy hasonló kijevi létesítményt. A NAÜ értesülései szerint a létesítményekben nem keletkezett kár, de további vizsgálatok szükségesek.

Az ilyen jellegű lerakókban általában alacsony sugárzású, kórházakból és az ipari létesítményekből származó radioaktív anyagokat tárolnak, Grossi viszont leszögezte: a két incidens súlyos kockázatot jelent. Azt nem tudni, hogy az orosz erők szándékosan támadják-e a nukleáris létesítményeket és a nukleárishulladék-tárolókat.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik