Tudomány

Mutatjuk, mikor érkezik a tavasz

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Harmadik hete már, hogy az észak-déli irányú, úgynevezett meridionális áramlás vált uralkodóvá hazánk felett, és már mind a két végletét megtapasztaltuk a -15 fokos fagytól a most hétvégi 15-17 fokos tavaszi időig. Jócskán leegyszerűsítve arról van szó, hogy a hullám északi ága sarkvidéki hideget szállít dél felé, míg a déli ága afrikai meleget északnak.

Utóbbi ékes bizonyítéka az a szaharai homok, ami az ország nagy részén szerda reggelre sárgára „festette” az ablakokat, autókat, bármilyen felületet.

Homokviharok és változó áramlás

Amint a sarkvidéki vagy szibériai eredetű légtömegek sem hoznak -20, -30 fokot, mert útközben felmelegednek, úgy a szaharai levegő is jelentősen lehűlt, mire elérte hazánkat, így nem csinált nyarat.

A homok ilyen hosszú útja azonban viszonylag ritka. esetünkben az kellett hozzá, hogy az előző napok erős északi áramlása messze délre hatolt, és komoly ciklonokat generált Algéria és Tunézia térségében. Homokviharok alakultak ki, a magasra szálló por pedig a megváltozott meridionális áramlással északnak indult.

A folytatásban azonban a szerdai hidegfrontot már egy újabb fordulat követi, az áramlás ismét északira vált

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Betör a tavasz

Ezzel pedig hűvösebbre fordul az idő, de a múlt heti kemény mínuszok nem térnek vissza. Éjszakánként országszerte fagypont alatti, -1 és -6 fok körüli értékeket mérhetünk, napközben 6-10 fok között lesznek a maximumok.

Említésre méltó mennyiségű csapadék a következő egy hétben sehol nem várható, és ez igen rossz hír. Aszály van Magyarországon, nagyon sok nedvesség hiányzik a talajból: a hétfői eső is mondhatni elenyésző, jelentősebb csapadék csak a Tiszántúlon esett.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a folytatást az enyhülés és a melegedés szóval jellemezhetjük a leginkább. Jelen adatok alapján március 22. környékéig tart a mostani hideg idő, utána „betör” a tavasz. Ez a gyakorlatban éjszakánként nulla fok körüli hőmérsékleteket, napközben átlagosan 14-15 fokot jelent, és még márciusban elérhetjük a 20 fokos maximumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik