Tudomány

Több geomágneses vihar is lecsap a Földre

Bhavik Jagani / EyeEm / Getty Images
Bhavik Jagani / EyeEm / Getty Images

Csillagunk egy ideje kifejezetten aktív, január közepe óta szinte naponta produkál flereket és koronakidobódásokat (CME). A kitörések esetenként bolygónk felé néznek, ami geomágneses viharokhoz vezethet.

Az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Űridőjárás-előrejelzési Központja és a Brit Meteorológiai Hivatal egyaránt enyhe és mérsékelt erejű geomágneses viharokra adott ki figyelmeztetést a hétre – írja a ScienceAlert.

Az elmúlt időszakban több G1-es és G2-es kategóriájú esemény is zajlott, az ilyen geomágneses viharok nem különösebben veszélyesek.

A hasonló események fokozhatják a sarki fények intenzitását, a pólusokhoz közelebb megzavarhatják a magas frekvenciájú rádiójeleket, a légellenállás növelésével pedig a műholdakra is hathatnak. Az efféle viharok emellett az áramhálózatokat és a vándorló állatok aktivitását is befolyásolhatják, szélsőséges esetekben pedig az űreszközöket is veszélybe sodorhatják.

Kapcsolódó
Videón, ahogy a SpaceX műholdjai elégnek a légkörben
A háromperces videón jól látszik, ahogy az űreszköz darabjaira hullik, és ezek a darabok elégnek a légkörben.

A Nap aktivitása egy nagyjából 11 éves ciklust követ, a jelenlegi 2019 végén kezdődött. A ciklusnak vannak nyugodtabb és eseménydúsabb időszakai, a mostani csúcsot 2025-ben fogjuk elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik