Tudomány zöldövezet

Kihaltnak hitt állatfajra bukkantak

Egyes szakértők már attól tartottak, hogy a Hill-féle patkósdenevér (Rhinolophus hillorum) kipusztult, 40 év után viszont Ruandában előkerült a faj egy példánya – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. Az egyedet a Nyugwe nevű esőerdőben találták meg.

Korábban nem volt információ a populáció méretéről, és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetettként tartotta számon az állatot.

„Döbbenetes élmény, hogy mi vagyunk az elsők, akik ilyen hosszú idő után megpillantunk egyet ezek közül a kis patkósdenevérek közül” – mondta Jon Flanders, a Bat Conservation International (BCI) denevérvédő szervezet igazgatóját.

A texasi központú nonprofit csoport két ruandai szervezettel közösen végez felmérést az őserdőben 2013 óta. 2019-ben egy tíznapos, barlangokat vizsgáló expedíció során bukkantak a példányra. „Azonnal tudtuk, hogy a denevér, amelyet elkaptunk, szokatlan és izgalmas. Pofájának vonásai már-már komikusan túlzónak tűntek” – nyilatkozta a Winifred Frick, a BCI szakértője. Mégis további három év telt el, mire egyértelműen kiderült, melyik fajhoz tartozik az egyed.

A kis kétgrammos dongódenevértől az óriási, másfél méteres szárnyfesztávolságú Fülöp-szigeteki repülő rókáig az összes szárazföldi emlős ötödét teszik ki a denevérek. Az IUCN által jegyzett 1321 faj nagyjából 40 százaléka számít veszélyeztetettnek, ez nagyrészt az emberi tevékenységek, többek között az erdőirtás számlárája írható.

A Ruandában dolgozó kutatók számára a rejtőzködő denevér felfedezésével új munka kezdődik, hogy megmenthessék a kihalástól a fajt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik