Tudomány zöldövezet

Több milliárd génszerkesztett szúnyogot engedne szabadon egy vállalat

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) engedélyt adott az Oxitec biotechnológiai vállalatnak arra, hogy több milliárd génszerkesztett szúnyogot engedjen el Floridában és Kaliforniában – írja az IFLScience. A rovarok a tervek szerint a szúnyogok terjesztette kórokozók, így a Zika-vírus ellen segíthetnek.

A sikeres kockázatértékelést követően egy kísérletben 2,4 milliárd génszerkesztett példányt fognak elengedni – 2 milliárdot Kaliforniában, 400 milliót pedig Floridában. A rovarokat két időszakban, 2022-ben és 2024-ben telepítik majd be. Tavaly már elvégeztek egy kisebb tesztet Florida Keysen.

A több milliárd hím egyiptomi csípőszúnyogot úgy módosítják, hogy tTAV-OX5034 fehérjéjük kifejeződjön. A faj nem őshonos Kaliforniában és Floridában, az idegen rovarok ugyanakkor idővel bizonyos betegségek, így a dengue-láz egyik fő hordozójává váltak az államokban.

Joao Paulo Burini / Getty Images

A génszerkesztés révén a hímek párosodás után átadják a tTAV-OX5034 proteint.

A fehérje elpusztítja a csípésre képes nőstény szúnyogokat, mielőtt még kifejlődnének.

A módszerrel így elvileg korlátozhatják a populációt, és visszaszoríthatják a kórokozókat.

Bár az Oxitec technológiája rengeteg vizsgálaton esett át, a megoldásnak több kritikusa is van – a közelmúltban engedélyezett tesztet is sokan támadják. A kezdeti projekteket gyakran kifogásolták a helyiek, egy brazíliai kísérlet után pedig egy 2019-es tanulmányban azt írták, hogy számtalan  nőstény ki tudott fejlődni, ami potenciálisan csak rontott a helyzeten. Érdemes kiemelni, hogy a publikációval kapcsolatban még az azt megjelentető szerkesztőség is fenntartásokat fogalmazott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik