Tudomány zöldövezet

Kubai halászok mentettek meg egy lamantinbébit

Tehén- és kecsketej, valamint kókuszvíz keverékével tápláltak kubai halászok egy sérült manátuszbébit – írja az AP-re hivatkozva az MTI. A példányra az ország délkeleti partvidékén, a Granma tartományban fekvő Marea del Portillo-öbölben bukkantak.

A kis lamantin fejét és a testét sebek borították. Amikor a halászok partra értek vele, egy közeli falu földműveseitől kértek segítséget. Victor Antonio Serrano halász szerint a helyiek lelkesek voltak, aki tehenet tartott, az tehéntejet, aki kecskét, az kecsketejet hozott a sérült borjúnak.

A manátuszok Kuba-szerte előfordulnak a védett öblökben és a folyótorkolatokban. A felnőtt lamantinok tengeri fűvel és más vízinövényekkel táplálkoznak.

Kerstin Meyer / Getty Images Illusztráció.

A kubai halászoknak a Santiago de Cuba-i akvárium szakemberei adtak tanácsot a bébimanátusz etetéséhez.

A halászok addig gondoskodtak a példányról, amíg az eléggé megerősödött ahhoz, hogy állatorvosok elszállítsák, majd biztonságba helyezzék.

A mentőakciót Anmari Alvarez, a floridai Clearwater Akvárium kutatója koordinálta. A szakértő szerint a fáradságot és költséget nem kímélő közösségi összefogás reményt ad.

Kuba környéke az egyik legjobb élőhely a lamantinok számára a Karib-térségben. Az állatokra ugyanakkor súlyos veszélyt jelentenek az orvvadászok, a hajók és a tengeren sodródó halászhálók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik