Tudomány zöldövezet

Tömegesen pusztulnak a rénszarvasok Oroszországban

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint óriási veszélyben vannak a rénszarvasok az orosz sarkvidéken – írja az MTI. Az állatvédők a Jeges-tenger oroszországi vidékének tömeges pusztulásáról számoltak be. A világ legnagyobb populációja a Tajmir-félszigeten él, a helyi egyedszám a 2014-es 417 ezerről mára 250 ezerre zuhant.

2000-ben még egymillió rénszarvast számoltak a tundrán, a WWF szerint a nagyarányú csökkenés oka a klímaváltozás és az orvvadászat.

Valóságos rénszarvasmészárlásnak vagyunk tanúi, hatalmas pusztítást okoznak a vadorzók

– mondta Eva Klebelsberg, a WWF szakértője.

Natalie Fobes / Getty Images

Az orosz városokban megnőtt a kereslet a rénszarvas húsa iránt. Klebelsberg szerint emellett vannak olyan régiók, ahol a rénszarvasok agancsából port őrölnek, és gyógyhatást tulajdonítanak neki. Ilyen hely többek között Kína.

Az orvvadászat mellett az emelkedő hőmérséklet is hat az állatállományra. A múltban a csordák általában gond nélkül keltek át tavaszi vándorlásuk idején a befagyott folyókon. Amikor a borjak világra jönnek, a folyók ma már egyre gyakrabban olvadnak, ezért az újszülött állatoknak a jéghideg vízben kell kilométereket úszniuk, ezt pedig sokuk nem éli túl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik