Tudomány

Először gyógyítottak meg nőt HIV-fertőzésből

Callista Images / Getty Images
Callista Images / Getty Images

Egy leukémiás beteg lett a harmadik ember, és az első nő, akit sikerült kigyógyítani a HIV-fertőzésből – írja a Reuters. A beteg őssejt-transzplantációt kapott egy olyan donortól, aki természeténél fogva rezisztens volt az AIDS-et okozó vírussal szemben. A nő esete az első olyan alkalom, amikor köldökzsinórvérrel zajlott sikeres őssejt-transzplantáció, ez pedig egy újabb megközelítés, amely több ember számára teheti elérhetővé a kezelést.

A nőnek mieloid leukémiája volt, ez egy olyan ráktípus, amely a csontvelő vérképző sejtjeiben kezdődik. A korábban HIV-fertőzött nő 14 hónapja remisszióban van, és anélkül tűnt el a HIV-fertőzése, hogy antivirális terápiát kellett volna alkalmazni rajta.

A két korábbi eset olyan férfiaknál fordult elő, akik felnőtt őssejteket kaptak, ezeket gyakrabban használják a csontvelő-transzplantációban.

A gyógyult nő esete egy nagyobb tudományos kutatás része: ez 25 HIV-fertőzött embert követ végig, akiknél köldökzsinórvérből vett őssejtekkel próbálják gyógyítani a rákot és más súlyos betegségeket. A kísérletben részt vevő betegek először kemoterápián esnek át, hogy a rákos immunsejtek elpusztuljanak a szervezetükben. Az orvosok ezután olyan személyektől származó őssejteket ültetnek át a betegekbe, akikben egy genetikai mutáció miatt a HIV által fertőzésre használt specifikus receptorok hiányoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik