Tudomány

A HIV újabb, agresszívebb változatát fedezték fel

Az AIDS tünetegyüttest okozó HIV eddig ismeretlen, fertőzőbb variánsát fedezték fel Hollandiában – írja az MTI. Chris Wymant, az Oxfordi Egyetem munkatársa és kollégái tanulmányukban azt írják, a HIV-1 úgynevezett VB variánsa 3,5-5,5-szeres vírusterheléssel jár, könnyebben fertőz, és valószínűleg nagyobb károkat képes okozni az immunrendszerben.

A kutatók szerint a kezelés alatt álló fertőzötteket ugyanakkor nem fenyegeti nagyobb veszély: a terápia kezdete után a VB-s páciensek esetében is hasonló lefolyású volt a betegség, mint másoknál.

A szakértők ennek ellenére kiemelték: az eredmények ismeretében nagyon fontos, hogy a nagy HIV-kockázatú személyek rendszeresen tesztelhessenek, ami lehetővé teszi, hogy időben diagnosztizálják a fertőzést, és megkezdjék a kezelést. „Ez csökkenti az időt, amely alatt a HIV károsíthatja az immunrendszert és az egészséget”- mondta Christophe Fraser, a csapat tagja.

Yannick Tylle / Getty Images

A VB-t a Beehive (Méhkas) nevű, hosszú megfigyelési projekt során fedezték fel, amikor európai és ugandai mintákat gyűjtöttek, illetve elemeztek. Ekkor tűnt fel a variáns 17 mintában, amelyek közül 15 Hollandiából származott. Ezt követően további több ezer hollandiai páciens mintáját vizsgálták, 92 újabb fertőzöttnél pedig szintén a VB-re bukkantak.

A variáns a kutatók szerint vélhetően az 1980-as és 1990-es években terjedt el az országban, majd 2010 után a terjedése ismét lelassult.

Maximilian Münchoff, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem virológusa szerint a tanulmány egy újabb kirakódarab, amely segít megérteni a HIV evolúcióját.

A kutató úgy véli, hogy a variáns nem fog új lendületet adni a vírus terjedésének. „Bár statisztikailag jelentősek a hatások, a nagy járványtani összefüggésben mellékesek” – mondta Münchoff. „Ez abból is látszik, hogy a variáns már évtizedek óta kering anélkül, hogy más variánsokat elnyomott volna. A kezelt betegek számára pedig a terápia és az egészséges életmód egyébként is fontosabb, mint a virológiai tényezők” – tette hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik