Tudomány zöldövezet

Alapvető jogokat kaphatnak egyes svájci főemlősök

Vasárnap az egyik svájci régióban többek között arról szavaznak majd, hogy kiterjesszenek-e a főemlősökre egyes, az emberek számára biztosított alapvető jogokat – írja az AFP. Az érintett Basel-Stadt kantonban működik a világ egyik legismertebb állatkertje, az esetleges új törvény viszont nem feltétlenül fogja befolyásolni az intézmény működését.

A voksolás a svájci közvetlen demokrácia rendszerére épülve, a Sentience Politics állatvédelmi csoport munkája miatt valósul meg.

A résztvevők arról dönthetnek majd, hogy megadják-e a főemlősöknek az élethez, valamint a lelki és a testi épséghez való jogot.

A Sentience-nél úgy vélik, ez lesz az első alkalom a világon, amikor az emberek választhatnak, hogy az állatok bizonyos alapvető jogokhoz jussanak-e.

A szervezet szerint a főemlősök intelligensek, aktív társas életet folytatnak, és a fájdalmat, a gyászt és az együttérzés is megtapasztalják. Az életükbe való beavatkozásokkal szemben ugyanakkor védtelenek, ezért az embereknek felelősséget kell vállalniuk, és jogokat kell adniuk nekik. A kantonban összesen 150 főemlős élhet.

Doris Rudd Designs, Photography / Getty Images

2020-ban a svájci legfelsőbb bíróság érvényesnek ítélte a témában tartott népszavazást. A testület szerint a javaslattal valójában nem az emberi alapvető jogokat terjesztenék ki a főemlősökre, hanem specifikus jogokat hoznának létre számukra. Érdemes kiemelni, hogy a szavazásnak elsősorban az állami és önkormányzati szervezetekre lenne hatása, a magánkézben lévő intézeteket, így a Bázeli Állatkertet kevéssé befolyásolná a döntés.

Állatvédők szerint a jogok bevezetése szimbolikus jelentőségű, Steven Wise amerikai állatjogi ügyvéd azonban úgy látja, hogy a törvény hatálya igen széles lehetne. A szakember a helyzetet ahhoz hasonlította, amikor korábban azért küzdöttek, hogy a jogokat gyermekekre, nőkre vagy éppen etnikai kisebbségekre is kiterjesszék.

Noha az esetleges törvény csak az érintett szervezetek egy szűk körére vonatkozna, Olivier Pagan, a Bázeli Állatkert testületi tagja szerint a döntés végül az ő főemlőseikre is hathatna. Emiatt az állatok jólétének felmérése már nem a biológusok, állatorvosok és gondozók felelőssége lenne, hanem közvetítőké vagy tapasztalatlan jogászoké. Ha például egy főemlős haldokolna, szenvedéseinek nem vethetnének véget altatással a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik