Tudomány zöldövezet

A szárazság miatt pusztulnak Namíbia orrszarvúi

Két év alatt felére csökkent a világ utolsó, teljesen szabadon élő keskenyszájúorrszarvú-populációja – írja az MTI az állomány védelmével foglalkozó Save the Rhino Trustra (SRT) hivatkozva. A namíbiai populációt az aszály sodorta veszélybe.

Simson Urikob, az SRT vezetője szerint jelenleg alig több mint száz egyedből áll az állomány, pedig 2020-ban számuk meghaladta a kétszázat.

A populáció annak ellenére csökkent, hogy tavaly nem voltak aktívak az orvvadászok. Urikob szerint főleg a szárazság miatt pusztultak a fiatal és idősebb példányok. A vadorzók utoljára 2000-ban csaptak le, akkor négy orrszarvút öltek meg.

Munib Chaudry / Getty Images

Az orrszarvúvédők a helyzet javulására számítanak, mivel a délnyugat-afrikai országban az utóbbi időben már több a csapadék. Igyekeznek elejét venni annak is, hogy újra orvvadászok ritkítsák az állományt.

Namíbia a világ egyetlen országa, ahol teljesen szabadon, körülkerítetlen területen élnek keskenyszájú orrszarvúk. Az ország egy ritkán lakott északnyugati vidékén, Damaralandban élő populáció néhány éve csaknem teljesen kipusztult a szárazság és a vadorzás miatt. Urikob szerint az orvvadászok távoltartásában kulcsszerepet játszik a helyi közösség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik