Tudomány zöldövezet

Videón, ahogy egyben kapja be a piton az impalát

Anup Shah / Getty Images
Anup Shah / Getty Images

Felvétel készült arról, ahogy a világ egyik legnagyobb kígyója, egy sziklapiton (Python sebae) szép lassan elnyel egy impalát – írja a Live Science. A jelenetet a dél-afrikai Mala Mala Vadrezervátumban rögzítették, a videón a lenyelés teljes, hosszú folyamata nem látható.

Az érintett kígyófaj akár 6 méter hosszúra is megnőhet, és gyakran támad kifejezetten nagy prédákra.

Matthew Johnston, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa szerint a pitonok lesből vadásznak, és éhesen gyakorlatilag bármit elkapnak, ami eléjük kerül.

A sziklapitonok általában köves kiemelkedéseknél és barlangoknál fordulnak elő, és speciális szaglószervükkel, a szájukban található Jacobson-szervvel keresik a prédák jeleit. Amikor a kígyó lecsap, állkapcsa 180 fokban szétnyílik, a fogak bevágódnak a zsákmány húsába, majd a piton gyorsan körbetekeri áldozatát. A szorítástól az áldozat idővel elájul, majd a ragadozó egyben elnyeli a testet.

A nagy zsákmány felfalása, illetve megemésztése nem egyszerű. Mielőtt a piton megkezdi a lassú lenyelést, egész száját a préda köré kell helyeznie. A közhiedelemmel ellentétben ehhez nem szükséges kiakasztania az állkapcsát, azt ugyanis gumiszerű szalagok tartják össze, a csontok pedig eleve alig érintkeznek.

Johnston szerint a zsákmánnyal végül a rendkívül erős gyomorsav végez. A gyomorsav az emésztés mellett a kígyó védelmét is szolgálja. A pitonnak teljesen meg kell emésztenie a húst, mielőtt az elkezd rohadni, mivel ha ez nem történik meg, mérgező gázok halmozódhatnak fel az emésztőrendszerében.

Miután a piton lenyelte zsákmányát, általában elrejtőzik, és megkezdődik az emésztés. Ilyenkor a ragadozó lomhává, emiatt pedig sebezhetővé válhat. Ha a préda akkora, mint egy impala, a kígyó akár hónapokra jóllakhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik