Tudomány zöldövezet

Hat év és harminc műtét után engedték szabadon a megcsonkított orrszarvút

Visszatérhetett a természetbe az a tízéves dél-afrikai rinocérosz, amelyet évekkel ezelőtt csonkítottak meg – írja az AFP.

Az állat szarvát vadorzók vágták le, a példány hat év alatt harminc műtéten esett át.

Megmentői a bikát Sehawukelének, azaz Isten irgalmazzon nekünknek nevezték el.

Phill Magakoe / AFP

Az állatot a rendőrség találta meg egy rezervátum kerítésénél. Az orrszarvú pofája annyira eltorzult, hogy alig hallott, és táplálkozni sem igazán bírt. A hatóságok értesítették John Marais állatorvost, a Saving the Survivors szervezet vezetőjét. A csoport olyan rinocéroszokat rehabilitál, amelyeket orvvadászok támadtak meg.

Marais szerint Sehawukele kivételesen gyorsal gyógyult, de a műtétek ellenére arcürege még mindig nyitott, ami növeli a fertőzés kockázatát. A természetvédők mégis úgy döntöttek, hogy vissza kell telepíteni a vadonba abban a reményben, hogy képes lesz növelni faja egyedszámát. Sehawukelét hétfőn engedték el, új otthonát nem ismertették, hogy megóvják a későbbi támadásoktól.

A vadorzók 2021 első hat hónapjában 249 orrszarvúval végeztek Dél-Afrikában, ez 2020 azonos időszakához képest 50 százalékos növekedést jelent. Az egész tavalyi évre vonatkozó adatokat még nem ismertették. A rinocéroszokat szarvuk miatt pusztítják, a szaruképződményeket jellemzően Ázsiába csempészik, ahol hagyományos, tudományosan nem megalapozott gyógyászati ​​célokra használják fel őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik