Tudomány

Óceán rejtőzhet a Szaturnusz egyik holdjának mélyén

Szakértők egy csoportja úgy véli, meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy a Szaturnusz Mimas nevű holdjának mélyén egy vízóceán található – írja a Live Science. Az új tanulmány hozzájárulhat a földön kívüli élet kereséséhez.

A 396 kilométer átmérőjű Mimas a gázóriás legkisebb belső holdja, megjelenése miatt gyakran hivatkoznak rá Halálcsillagként. A rejtőzködő óceánra utaló első adatokat a NASA Cassini űrszondája gyűjtötte: az űreszköz különös ingadozást figyelt meg a hold forgásában. Alyssa Rhoden, a Southwest Research Institute munkatársa és kollégái úgy vélik, hogy ezen ingadozás hátterében az objektum jeges felszíne alatt lévő óceán mozgása áll.

Amennyiben a rejtett óceán létezik, úgy a folyékony víz és a potenciális élethez szükséges környezet a véltnél gyakoribbak lehetnek a Naprendszerben.

Rhoden szerint ha a Mimas mélyén valóban folyékony víz van, úgy a rejtett óceánvilágok egy új típusát adhatja.

Stocktrek Images / Getty Images

Az óceánvilágok olyan égitestek, amelyeken nagy mennyiségű folyékony víz van. A Föld egy szembeötlő példája az ilyen objektumoknak, de előfordul, hogy a víz nem a felszínen található. A Szaturnusz Enceladus nevű holdjánál a folyékony víz egy vastag jégpáncél alatt helyezkedik el, a hasonló égitesteken akár az élet is jelen lehet.

A szakértők egy modellt hoztak létre, hogy felmérjék, a Szaturnusz és a Mimas közti gravitációs interakció elég energiát állíthat-e elő a hold beljegének felmelegítéséhez. Rhoden szerint az eredmények meggyőzőek, a csapat pedig úgy gondolja, hogy érdemes tovább vizsgálni a Mimas óceánjának lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik