Tudomány zöldövezet

Elefántikrek születtek Kenyában

Andrew Wasike / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Andrew Wasike / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Save the Elephants természetvédelmi szervezet szerint elefántikrek születtek a kenyai Samburu Rezervátumban – írja az MTI. Az újszülött, vélhetően csak pár napos borjakat a hétvégén vették észre idegenvezetők egy szafari során a fővárostól, Nairobitól 300 kilométerre fekvő védett területen.

A elefántbébikről készült videón látható, amint az ikrek, egy hím és egy nőstény ismerkednek környezetükkel anyjuk, Bora, valamint 2017-ben született bátyjuk társaságában, egy elefántbika védelmében.

Az elefántoknál ritka az ikerszülés, 100 esetben egyszer fordul elő.

Ikrek esetén gyakori, hogy az anyaállat nem tud elegendő tejet biztosítani a borjaknak, ezért egyik vagy mindkettő elpusztul.

A szakértők reménykednek, hogy a kenyai ikrek életben maradnak, az elkövetkező napok valószínűleg kritikusak lesznek. A Samburuban legutóbb 2006-ban találtak elefántikreket, amelyek csak néhány napig éltek.

Az emlősök közül az elefántoknál tart a legtovább a vemhesség, a kicsik 22 hónap után jönnek világra. A nőstények általában négyévente szülnek. Az elsőként tavaly tartott országos vadszámlálás alapján 36 280 elefánt élhet Kenyában, 12 százalékkal több, mint 2014-ban, amikor az orvvadászat még sokkal súlyosabb volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik