Tudomány zöldövezet

Ritka polipot videóztak a Nagy-korallzátonynál

Daniel Osterkamp / Getty Images
Daniel Osterkamp / Getty Images

Ritka polipot sikerült megörökíteni a Nagy-korallzátonynál – írja a Live Science. A felvételen egy, a Tremoctopus nembe tartozó egyed látható, ezen állatokat takaró polipnak (blanket octopus) nevezik, ami a kifejlett nőstények karjai közötti átlátszó szövetre utal.

A videót Jacinta Shackleton tengerbiológus és idegenvezető készítette január 6-án a Lady Elliot-sziget közelében. A szakértő először azt hitte, hogy egy hosszú uszonyú fiatal halat lát, amikor azonban közelebb került, rájött, hogy egy takaró polippal van dolga. Ezen állatokat ritkán észlelik, a mostani találkozás pedig már csak azért is különleges, mert a példány szokatlan helyen, a sekély vízben tűnt fel.

A nőstény egyedek képesek leválasztani takarójukat, hogy azzal tereljék el a ragadozók figyelmét. A nőstények jóval nagyobbak a hímeknél, akár 2 méter hosszúra is megnőhetnek, míg a hímek 2,4 centiméternél is rövidebbek.Az állatvilágban ez az egyik legnagyobb méretbeli különbség a nemek között.

A szaporodáshoz a hímek leválasztják módosult, a sperma bejuttatását szolgáló karukat, amely rácsatlakozik a nőstényekre. A takaró polipok különleges vadászati szokásaikról is ismertek: a példányok gyakran tintahalak mérgező karjait szakítják le, és azokkal ejtik el a zsákmányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik