Tudomány zöldövezet

Műanyag miatt pusztulnak a Srí Lanka-i elefántok

Srí Lanka-i állatvédők és állatorvosok szerint elefántok pusztulnak az ország keleti részén – írja az MTI. Az állatok az elfogyasztott műanyaghulladék miatt hullanak el.

Az elmúlt nyolc évben az Ampara kerületi Pallakkadu faluban, Colombótól 210 kilométerre keletre mintegy húsz elefánt pusztult el a szemét miatt.

A tetemek boncolásakor kiderült, hogy csupán emészthetetlen műanyag csomagolóanyagok, polietilén és víz volt a szervezetükben. Az elefántok szokásos megemészthető táplálékainak nyomát sem találták.

Sanja Baljkas / Getty Images

A ceyloni elefánt veszélyeztetett alfajnak számít. A 19. században még 14 ezer példány élt belőlük Srí Lankán, de 2011-ben már csak 6 ezer egyed maradt. Mivel természetes élőhelyeik egyre szűkülnek, sok állat közelíti meg a településeket élelem után kutatva. Az elefántokat az orvvadászok és a terményeik elpusztítása miatt dühös gazdálkodók is irtják.

Az éhes elefántok a kidobott szemétben, műanyaghulladékban keresnek táplálékot. A műanyagok nemcsak amiatt veszélyesek, mert emészthetetlenek, hanem azért is, mert éles darabkáik megsértik az állatok bélrendszerét.

A kormány 2017-ben ígéretett tett arra, hogy a vadállatok élőhelyének környékén található szeméttelepeket felszámolják, újrahasznosítják, és villanypásztorral zárják el. Az országban 54 hulladéklerakó található a vadállatok számára fenntartott területeken, ahol mintegy 300 elefánt él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik