Tudomány zöldövezet

A madarak eltűnése fenyegeti a növényeket

Egy új vizsgálat alapján a magokat szétszóró emlős- és madárfajok számának csökkenése árt a növények alkalmazkodóképességének – írja az MTI.

Nemcsak a fajt magát veszítjük el egy-egy madár vagy emlősfaj kihalásakor, hanem velük együtt fontos ökológiai funkciójukat, a növényi magvak szétszórását is

– mondta az AFP-nek Evan Fricke, a Rice Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A magvakat terjesztő állatfajok számának csökkenése miatt a növények kisebb eséllyel tudnak megfelelőbb területre kerülni a melegedő hőmérséklet elől. A tanulmány az első, amelyben globális becslést adnak a jelenség méreteiről. A kutatók szerint azok a növények, amelyeknek magjait állatok terjesztik, az állatfajok kihalása miatt mostanra 60 százalékkal kevesebb eséllyel tartanak lépést a felmelegedéssel.

A klímaváltozás az egész világon megváltoztatja az ökoszisztémákat, ami azt jelenti, hogy az a környezet, amely ma még megfelelő egy növénynek, a következő évtizedekben már barátságtalanná válhat. A csapadékosabb és kellemesebb hőmérsékletű régiókban megélne a növény, de hogy oda eljusson, még mag korában kell megtennie az utat.

Az összes növény mintegy felének magjait állatok hordják szét, melyek megeszik a termést. Más növények csak a szélre hagyatkoznak.

Michael Roberts / Getty Images

A kutatók vonatkozó tanulmányok ezreinek adatait, valamit gépi tanulást használtak, hogy elkészítsék a magterjesztő emlősök és madarak világtérképét. Összehasonlították a mai állapotot azzal, hogy milyen lett volna a helyzet az emberi tevékenység okozta kihalások és élőhelycsökkenések előtt. A csapat még azt is felmérte, hogy melyik állat milyen növény termését eszi, és milyen messzire juthat a mag. Gépi tanulással töltötték ki a hézagokat, melyek egyes kevésbé kutatott fajok esetében keletkeztek.

Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a megterjesztés csökkenése különösen súlyos volt Észak-Amerika, Európa, Dél-Amerika és Ausztrália mérsékelt övi területein, noha ezek kevés fajt veszítettek el. A veszteség kisebb volt Dél-Amerika, Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi régióiban, de felgyorsulna itt is, ha több állat, köztük az elefánt kihalna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik