Tudomány zöldövezet

Videón, ahogy kardszárnyú delfinek szabadítanak ki egy hosszúszárnyú bálnát

wildestanimal / Getty Images
wildestanimal / Getty Images

Különös jelenetet dokumentáltak a délnyugat-ausztráliai Bremer-öbölben, a Whale Watch Western Australia (WWWA) bálnafigyelő cég egyik túráján – írja az IFLScience. Az ügyfelek és a legénység tagjai épp egy halászfelszerelésbe gabalyodott hosszúszárnyú bálnát néztek, amikor egy csapat kardszárnyú delfin bukkant fel.

A csoport attól tartott, hogy a ragadozók megölik a csapdába esett állatot, ehelyett azonban leszedték a bálnáról a zsinór nagy részét, majd elúsztak.

A hosszúszárnyúak ritka vendégnek számítanak nyáron a térségben. Gemma Sharp, a WWWA tulajdonosa szerint a bálnák vándorlásuk során esetenként a kardszárnyúak áldozatául esnek. A ragadozók egészséges, kifejlett példányokra nem támadnak, egy csoport delfin viszont már el tud ragadni egy borjút az anyja mellől, vagy el képes kapni egy fiatal egyedet.

A WWWA munkatársai arra számítottak, hogy a csapdába esett bálna könnyű célpont lesz, de a találkozás végül meglepően alakult. Az esetet egy drón segítségével dokumentálták.

Az egyik delfin, Blade a bálna farokúszója alá került, és megnézte a zsinórt. A kétségbeesett állatot egyre több kardszárnyú közelítette meg, miközben a bálna csapásokkal próbált védekezni. Végül Queen, a csapat mátriárkája lecsapott, de nem a bálnát támadta, hanem a zöld kötél nagy részét szakította le. Ezt követően a delfinek elúsztak.

A bálnán végül alig maradt kötél, feltételezhető, hogy a felszerelés így már nem fenyegeti az állatot. A WWWA munkatársai parazitákat észleltek az egyeden, amely le is volt gyengülve, ami azt sugallja, hogy a példány régóta cipelte a zsinórt. Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért maradt Ausztrália közelében, ahelyett, hogy az Antarktisz felé vette volna az irányt.

Nem tudni, hogy mi állt a kardszárnyúak viselkedésének hátterében. Elképzelhető, hogy a delfinek csak kíváncsiak voltak, vagy a bálnán lévő élősködők riasztották el őket. Az sem lehetetlen ugyanakkor, hogy a ragadozók tényleg segíteni akartak. Korábban előfordult, hogy a kardszárnyúak ajándékokat, például elejtett holdhalakat vittek a WWWA hajóihoz, pedig nem kaptak cserébe élelmet az emberektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik