Tudomány koronavírus

Veseátültetett betegeknek már most is hasznos lehet a negyedik koronavírus-oltás

Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Míg egészséges embereknek egyelőre nem javasolt (sőt, egyelőre kifejezetten feleslegesnek is tűnik, szakértői vélemények szerint az omikron lecsenghet, még mielőtt mindenkinél kialakulhat a védettség), a veseátültetésen átesett betegek számára indokolt lehet a negyedik COVID-oltás – olvasható az Annals of Internal Medicine szaklapban.

Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint azoknál a vesetranszplantált betegeknél, akiknek immunrendszere az első három mRNS-vakcinára nem reagált megfelelően,

már elegendő antitestválaszt produkálhatnak a negyediknél.

A Strasbourgi Egyetemi Kórház kutatói 92 veseátültetésen átesett beteget vizsgáltak, olyanokat, akiknek nem volt erős antitestválaszuk az első három mRNS-vakcina után. Arra voltak kíváncsiak, hogy a negyedik adag után jelentkezik-e megfelelő mennyiségű IgG titer a szervezetükben. Átlagosan 29 nap után alakult ki náluk a teljes védettség, ekkor nőttek az IgG titerek jelentősen a szervezetben. A kutatók nem találtak biztonsági kockázatokat a negyedik oltásnál, így azt ajánlják: érdemes megfontolni, hogy a vesetranszplantált betegeknél már most bevezessék a negyedik oltást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik