Nagyvilág koronavírus

Megvannak az első eredmények a negyedik oltásról Izraelben

Emil SALMAN / POOL / AFP
Emil SALMAN / POOL / AFP

Egy hét után ötszörösére növeli az antitestek szintjén a koronavírus elleni védőoltás negyedik dózisa, jelentette be Naftali Bennett izraeli miniszterelnök keddi sajtótájékoztatón előzetes kutatási eredményekre hivatkozva.

Egy héttel az oltási kampány kezdetét követően nagy magabiztossággal kijelenthetjük, hogy a vakcina negyedik dózisa biztonságos

– közölte a kormányfő a Haaretz tudósítása szerint.

Mint mondta, jó hír továbbá, hogy ötszörösére nő az antitestek száma a beoltottak szervezetében, ami valószínűleg azt is jelenti, hogy még nagyobb védelmet nyújt a megfertőződés és a betegség súlyos lefolyása ellen.

Izraelben december végén kísérleti jelleggel kezdték el beoltani a negyedik dózissal az idősotthonok lakóit és a krónikus betegségben szenvedőket, vasárnaptól pedig már minden 60 év feletti állampolgár jogosult arra.

Az ország így próbálja visszaverni az omikron variáns okozta új járványhullámot, hétfőn ugyanis már több mint tízezer új esetet diagnosztizáltak.

Kapcsolódó
Izraelben tesztelik, ami már Orbánnak is nehezen menne
A magyar kormányfő kulcskérdésnek tartja, hogy a harmadik oltás működjön, mert szerinte be fogunk sokallni egy idő után a sorozatos oltásoktól. Az elkövetkező hetekben Izraelben dőlhet el, hogy beigazolódnak-e Orbán Viktor reményei, a járvány elleni küzdelem laboratóriumában ugyanis kísérleti jelleggel hatezer ember kap negyedik dózist.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik