Tudomány zöldövezet

Idegen fajok veszélyeztetik az Antarktiszt

Hajók potyautasaként juthatnak el az Antarktiszhoz azok az idegen fajok, amelyek veszélybe sodorhatják a helyi tengeri ökoszisztémát – írja a BBC-re hivatkozva az MTI. Egy, a kutató-, halász- és turistahajókat nyomon követő vizsgálat során a szakértők arra jutottak, hogy a világ mintegy 1500 kikötőjéből érkeznek hajók a térségbe.

„Ezek a hajók az egész világot bejárják.

Ez azt jelenti, hogy szinte bárhonnan érkezhetnek potenciálisan invazív fajok

– mondta Arlie McCarthy, a Cambridge-i Egyetem munkatársa. Az idegenhonos élőlények képesek teljesen megváltoztatni egy-egy ökoszisztémát. „Új élőhelyeket hozhatnak létre, és megnehezítik az antarktiszi állatok számára, hogy megtalálják saját helyüket” – tette hozzá a kutató.

A szakértők úgy vélik, sokkal szigorúbb intézkedésekre van szükség, hogy a hajókon ne érhessék el az Antarktiszt a potenciálisan veszélyes fajok. A hajótesteket például kamerákkal kellene megfigyelni, és gyakrabban kellene tisztítani azokat.

David Merron Photography / Getty Images

A brit antarktiszi kutatóintézet (British Antarctic Survey, BAS) és a Cambridge-i Egyetem csapata műholdas adatokat és egy nemzetközi hajózási adatbázist felhasználva határozta meg az antarktiszi forgalom sűrűségét, illetve a hajók kiindulási helyét. A kutatókat meglepte, hogy a hajók mozgásukkal összekapcsolják az Antarktisz egyébként teljesen lakatlan, izolált területeit a világ több mint 1500 kikötőjével.

Minden olyan tengeri faj, amely meg tud kapaszkodni a hajótesten, valamint képest túlélni az Antarktiszhoz vezető utat, invazív fenyegetést jelent. Különösen veszélyesek a kagylók, rákok és algák, mivel ezek a hajótesthez rögzítik magukat. A kagylók megélnek a sarkvidéki vízben, könnyen terjednek, vízszűrésükkel pedig megváltoztatják a tengeri táplálékláncot és a körülöttük lévő víz összetételét is.

Ez az utolsó hely a világon, ahol még nincsenek invazív tengeri fajok, ezért még van lehetőségünk megvédeni

– emelte ki McCarthy.

David Aldridge, a Cambridge-i Egyetem szakértője szerint az Antarktisz őshonos fajai izoláltan éltek az elmúlt 15-30 millió évben. A kutató hozzátette, az invazív élőlények jelentik a legnagyobb fenyegetést a sarkvidék biodiverzitására.

Az idegenforgalom erősen szabályozott a régióban, a turistahajóknak biológiai védelmi protokollt kell követniük. A mostani vizsgálat alapján az antarktiszi területekre érkező látogatások 67 százaléka turisztikai jellegű, a kutatóhajók 21 százalékot, a halászhajók 7 százalékot tesznek ki. Az Antarktiszi Utazásszervezők Nemzetközi Szövetsége szerint a 2019-2020-as szezonban több mint 70 ezren látogatták meg a térséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik