Tudomány

Kiderült, mi a Holdon észlelt titokzatos objektum

Jackal Pan / Getty Images
Jackal Pan / Getty Images

Ahogy december elején megírtuk: titokzatos, a felszínből kiemelkedő objektumot dokumentált a kínai Jütu-2 robot a Holdon. A furcsa formáció felkeltette a szakértők figyelmét, ezért a holdjáró szép lassan megközelítette.

A kutatók egyből sejtették, hogy egy sziklával van dolguk, a közelmúltban pedig sikerült is igazolni az elképzelést – írja a Live Science. A misszió csapata január 7-én számolt be a közelebbi megfigyelésről. A formáció a Jáde nyúl nevet kapta – a Jütu egyébként maga is jáde nyulat jelent.

A rover az első ember alkotta űreszköz, amely a Hold túlsó oldalán landolt. A robot decemberben egy szögletes, szimmetrikus, lapos formációt örökített meg a távolban, a Kínai Nemzeti Űrhivatal munkatársai pedig azzal kezdtek el viccelni, hogy az objektum az idegen telepesek kunyhója.

A legújabb adatok alapján a szikla jóval kisebb a véltnél.

A kő úgy néz ki, mint egy összekuporodott nyúl. A korábban nyilvánosságra hozott fotó alapján sokan arra számítottak, hogy a szikla hatalmas lesz.

A Jáde nyúl dokumentálása után a holdjáró folytatja útját a 186 kilométer széles Von Kármán-kráterben. A Jütu-2 2019. januári landolása óta utazik a régióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik