Tudomány

Rájöttek, miért hat másképp a depresszió a nőkre és férfiakra

Francesco Carta fotografo / Getty Images
Francesco Carta fotografo / Getty Images

Kanadai kutatók rájöhettek, miért érinti máshogyan a nőket és a férfiakat a súlyos depresszió. A Université Laval kutatócsoportja a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában kifejti: az agy más területén okoz változásokat a betegség a két nemnél. A nők esetében még egy új biomarkert is sikerült felfedezni, ami jelezheti a depresszió jelenlétét – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

„A depresszió nagyon eltérő a férfiak és a nők között” – mondta Caroline Ménard, a tanulmány vezető szerzője. „Nőknél a betegség kétszer gyakoribb, a tünetek eltérőek, és az antidepresszánsokra adott válasz sem olyan, mint a férfiaknál. Az volt a célunk, hogy megtudjuk, miért.”

Egy korábbi tanulmányban Ménard és csapata kimutatta, hogy a hím egerekre ható, hosszú távú szociális stressz gyengíti az agyat a perifériás vérkeringéstől elválasztó vér-agy gátat. Ezeket a változásokat a claudin-5 nevű fehérje számának csökkenése okozta, és jól látható volt az agy azon részében, amely a jutalommal és az érzelmek irányításával hozható összefüggésbe. A kutatók ugyanezt találták a halálukkor depresszióban szenvedő férfiak agyában is.

Amikor Ménard professzor és csapata megismételte a kísérletet nőstény egereken, azt találták, hogy a claudin-5 mennyiségének csökkenése által okozott agygát-elváltozások a hímekhez képest máshol, a prefrontális kéregben találhatók. Eredményeik megegyeztek, amikor a halálukkor depresszióban szenvedő nők agyát vizsgálták.

Férfiaknál azonban a prefrontális kéreg vér-agy gátja nem érintett.

„A prefrontális kéreg részt vesz a hangulatszabályozásban, de a szorongásban és az önkép kialakításában is” – magyarázta Ménard. „A krónikusan stresszes hím egereknél és a depresszióban szenvedő férfiaknál az agynak ez a része érintetlen maradt. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a krónikus stressz nemtől függően eltérően változtatja meg az agygátat.”

A további vizsgálat során a kutatók felfedeztek egy vérmarkert, amely az agygát egészségével hozható összefüggésbe. Az E-szelektin marker egy gyulladást okozó molekula, amely nagyobb koncentrációban található meg a stresszes nőstény egerek vérében. A depresszióban szenvedő nők vérmintáiban is jelen van, férfiaknál azonban nem találták.

„Ma a depressziót még mindig kérdőívekkel diagnosztizálják” – mondta Ménard. „Csoportunk az első, amely megmutatta a neurovaszkuláris egészség jelentőségét a depresszió során, és az oldható E-szelektint ezen betegség biomarkerként javasolta. A marker használható a depresszió szűrésére és diagnosztizálására, illetve a meglévő vagy fejlesztés alatt álló kezelések hatékonyságának mérésére is. Először azonban nagy kohorsz klinikai vizsgálatokat kell végezni a biomarker megbízhatóságának megerősítésére.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik